Apple dostal pokutu 1,8 mld. EUR

Evropská komise udělila Applu rekordní pokutu 1,8 miliardy EUR za zneužití dominantního postavení na trhu s hudbou. Rozhodnutí může ovlivnit přístup EU k technologickým gigantům a antimonopolní zákony. Apple se chystá rozhodnutí odvolat, ale výsledek bude mít dalekosáhlé důsledky.


Evropská komise udělila gigantovi v oblasti technologií, Applu, rekordní pokutu ve výši 1,8 miliardy EUR za zneužití dominantního postavení na trhu s aplikacemi pro streamování hudby. Tato událost představuje průlomový moment v regulačním postoji Evropské unie vůči technologickým gigantům a má potenciál ovlivnit další postup v oblasti antimonopolních zákonů.

Tento trest je důsledkem vyšetřování, které zjistilo, že Apple omezoval služby pro streamování hudby v informování uživatelů o levnějších alternativách mimo obchod App Store. Díky této praxi byl Apple schopen udržet si větší kontrolu nad trhem a zisk z prodeje aplikací. Tato pokuta představuje přibližně 0,5 % z tržeb a 2 % z čistého zisku společnosti za minulý rok.

Apple se nechal slyšet, že se proti rozhodnutí Evropské komise hodlá odvolat. Společnost tvrdí, že její postup byl v souladu s konkurenčním právem a opatření byla přijata k ochraně spotřebitelů. Nicméně výsledek tohoto odvolání může mít dalekosáhlé následky pro celkové regulační prostředí ve sféře technologií.

Udělení této vysoké pokuty Applu také otevírá diskusi o tom, jaký postoj by měla Evropská komise zaujmout vůči dalším technologickým gigantům, jako je Google, Amazon či Facebook, kteří čelí obvinění ze zneužití svého dominantního postavení a mohou být v budoucnosti také předmětem velkých sankcí.

Je důležité se zaměřit na to, jaký vliv bude mít tato pokuta na chování podobných společností a jak se budou adaptovat na přísnější regulaci ze strany evropských institucí. Můžeme očekávat, že se začnou objevovat nové inovace a obchodní modely, které budou respektovat antimonopolní zákony a zaručí konkurenceschopnost v rámci trhu s technologiemi.


ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy