Česká republika dosáhla historicky nejlepšího umístění v čerpání evropských fondů. Je na 7. místě

České republice patří 7. příčka v porovnání čerpání evropských fondů napříč celou EU.


Pozvolný posun napříč pelotonem členských států v posledním roce potvrzuje dobře fungující systém a jeho funkčnost. Evropská komise proplatila České republice již přes 79 % všech evropských peněz vyjednaných pro programové období 2014 – 2020.

„České republice se podařilo opět poskočit o jednu příčku v čerpání EU dotací. To ukazuje  na dobře nastavený systém a pečlivou práci všech, kdo se na realizaci projektů podílejí,“ uvedl místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš a dodal: „Úspěšně dokončených projektů jsou desítky tisíc. Díky podpoře z evropských fondů například zlepšujeme životní prostředí, podporujeme inovace i hospodářský rozvoj, modernizujeme nemocnice, železnice a zachraňujeme kulturní památky napříč regiony. Každý občan tak denně těží z výhod plynoucích z členství v EU.“

Ke konci června tohoto roku bylo příjemcům v součtu proplaceno 519,9 mld. Kč, což je 78,8 % celkové částky končícího programového období 2014-2020. Největší část prostředků vzhledem k celkové alokaci programu byla proplacena v Operačním programu Výzkum, vývoj a vzdělávání – více než 102 % celkové alokace (72,6 mld. Kč).

Česká republika má Komisí již schváleny téměř všechny programy pro čerpání prostředků z fondů EU v novém období 2021 – 2027 a jednotlivé programy postupně vypisují první výzvy pro žadatele o dotace. Připraveno je téměř 550 miliard korun na podporu rozvoje regionů, inovací, životního prostředí, sociální oblasti i na opravy památek a podporu vědy, výzkumu a vzdělávání. 

Přehled realizovaných projektů je k dispozici na webu www.mapaprojektu.cz. Zajímavé tipy a inspiraci na výlety po místech podpořených z fondů EU v každém kraji přináší letní mapy Kde fondy EU pomáhají.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy