Nájemné bydlení zdražuje

Nájemné byty v Praze a dalších krajských městech se v poslední době zdražily. Byty 2+kk nyní stojí v Praze 19 000 Kč, zatímco 1+kk jsou za 14 000 Kč. Růst cen nájmů je důsledkem různých faktorů na trhu nemovitostí a ekonomiky. Poptávka po nájemním bydlení zůstává vysoká, což zvyšuje ceny.


Tyto částky jsou markantně vyšší než tomu bylo před rokem, kdy ceny nájmů v Praze byly nižší o stovky korun. Obdobný trend byl zaznamenán i v dalších krajských městech České republiky.

Ze zprávy vyplývá, že ceny pronájmů v Praze vzrostly o 1 až 4 procenta, což představuje částku 120 až 540 korun. Obdobný růstový trend vykázala také další krajská města, například Ostrava, kde se ceny pronájmů zvýšily až o 12 procent u dispozice 1+kk (což je podstatné zvýšení o 850 Kč) nebo Olomouc, kde ceny pronájmů dispozice 1+1 vzrostly dokonce o 14 procent (1 330 Kč).

V Brně se ceny nájmů také zvýšily meziročně o několik procent. Aktuálně si lze v Brně pronajmout byt dispozice 1+kk za cenu kolem 11 700 korun, byt dispozice 2+kk za cenu kolem 16 800 korun a byt dispozice 3+kk za cenu kolem 23 500 korun. U některých dispozic se cena dokonce mírně snížila, což společnost UlovDomov.cz vysvětluje jako výsledek souběhu různých faktorů, které ovlivňují cenu, například velikost bytu, polohu nemovitosti, vybavení bytu a další aspekty.

Za růstovým trendem cen nájmů je řada dalších ukazatelů realitního trhu a ekonomických faktorů. Vypadá to, že cenová korekce směrem dolů je za námi a trh se otevírá růstu cen. Úroky hypoték sice lehce klesají, ale na hodnoty, které by výrazně zlevnily pořízení vlastního bydlení, tedy někde kolem 2 až 3 procent, se minimálně v nadcházejícím období pravděpodobně nedostanou.

Situace na realitním trhu je taková, že řada domácností na vlastní bydlení nedosáhne a dává přednost pronájmům. Poptávka po nájemním bydlení tudíž zůstává vysoká, což pomalu zvyšuje ceny.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ČNSO studio

Hlavní zprávy