Vystačí do budoucna voda z nádrže Švihov?

Klimatické změny ohrožují největší českou vodárenskou nádrž Švihov, zásobující Prahu a střední Čechy pitnou vodou. Po roce 2040 nemusí být možné zajistit všechny povolené odběry.


Největší česká vodárenská nádrž Švihov na Želivce nebude podle generálního ředitele Povodí Vltavy Petra Kubaly schopna pokrýt budoucí poptávku po pitné vodě kvůli klimatické změně. Po roce 2040 může nastat situace, kdy nebude možné zajistit ani všechny povolené odběry. Je třeba udělat řadu opatření, která zajistí, aby bylo zásobování pitnou vodou zachováno v současné míře a existoval prostor pro další rozvoj zásobovaných území.zdroj: ČT24, ČTK, Povodí Labe

Studie zpracovaná pro státní podnik vyplývá, že klimatická změna přináší Česku stále vyšší průměrné roční teploty a riziko sucha. Švihov je hlavním zdrojem pitné vody pro Prahu a značnou část Středočeského kraje, ale v budoucnu se průtok vody v nádrži významně sníží. V časovém horizontu 2041 až 2060 bude průměrný průtok na přítoku do nádrže Švihov na úrovni 89 procent současné hodnoty a v časovém horizontu 2060 až 2080 dokonce pouze na úrovni 57 procent současné hodnoty.

Studie také uvádí, že je důležitá změna distribuce vodnosti v rámci roku, kdy model předpokládá poměrně výrazné snižování vodnosti v letním období a částečné zvyšování odtoků v zimním období. Toto bude mít dopad na ztráty výparem z vodní hladiny.

Rozpracovány jsou projekty, které mají zajistit dostatek vody v potřebné kvalitě pro nádrž Švihov. Zapojeny jsou obce, kraj Vysočina i zemědělské subjekty, které se snaží zlepšit retenci vody v krajině a snížit vodní i větrnou erozi. Jak ale upozorňuje Kubala, je potřeba rychlé řešení majetkoprávních problémů, které brzdí postup při zřizování vodárenských nádrží či revitalizace vodních toků.

Připravte se na změny, které klimatická změna přináší a přinese, apeluje Kubala. Lidé si často problém uvědomí, až když se jich bezprostředně dotkne. Je potřeba jednat včas a poměrně rychle, protože současný vodní blahobyt končí a v suchých letech se situace ještě zhorší.


ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy