Výplata vkladů po krachu Sberbank

Výplata vkladů po zkrachovalé Sberbank začala 18. března 2024. Věřitelé mohou žádat o vyplacení pohledávek osobně nebo on-line. Komerční banka uvádí značný zájem. Celkem by mělo být vyplaceno zhruba 57 miliard korun pro přes 15 000 věřitelů.


V pondělí 18. března 2024 zahájila Komerční banka vyplácení pohledávek věřitelů české pobočky Sberbank. Ti, kteří měli ve zkrachovalé bance peníze, mohou o vyplacení pohledávky žádat buď osobně na pobočce Komerční banky, nebo on-line. Komerční banka upozornila, že jiný způsob žádosti není možný, tedy nelze žádat o výplatu prostřednictvím korespondence ani datové schránky.

Podle mluvčí Komerční banky Šárky Nevoralové, je zájem o vyplacení peněz z majetkové podstaty Sberbank CZ značný. První platba proběhla pouhé dvě minuty poté, co se začalo přijímat žádosti. 'První výplata se uskutečnila v 09:02 a činila dvanáct milionů korun. Další platby následovaly průběžně, mnoho zákazníků využilo bankovní identity BankID', dodala Nevoralová. I na pobočkách panuje velký zájem, ale fronty se podle mluvčí zatím netvoří.

K elektronické žádosti o výplatu je nutné použít bankovní identitu nebo KB Klíč. Žádost lze podávat on-line od pondělí 18. března od 9:00 do pátku 15. dubna. Elektronicky mohou požádat pouze věřitelé s nárokem na celkovou výplatu do 100 000 korun. Platba bude realizována v korunách a může být uskutečněna pouze na účet vedený v České republice.

Při osobní žádosti o výplatu musí věřitel předložit platný důkaz totožnosti a podepsané prohlášení o skutečném vlastnictví příjmů a daňové rezidenci. Fyzické osoby mohou požádat o vyplacení na jakékoli pobočce Komerční banky, zástupci právnických osob musí navštívit jedno z firemních center Komerční banky, kterých je v republice celkem dvacet. Alternativně se mohou obrátit přímo na svého firemního bankéře. Žádost o výplatu prostřednictvím plné moci je možná pouze osobně na pobočce, nikoli on-line.

Prohlášení konkurzu na českou pobočku Sberbank bylo učiněno Pražským městským soudem na konci srpna 2022, poté co jí Česká národní banka v květnu okní 2022 trvale odebrala bankovní licenci. Aktivita na odebrání licence ČNB začala 28. února 2022, kdy došlo k zhoršení situace Sberbank CZ a zákazníci začali vybírat své vklady v souvislosti s obnovenou ruskou invazí na Ukrajinu. Celkem je přes 15 000 věřitelů, kterým by mělo být vyplaceno zhruba 57 miliard korun.

Mezi prvními žadateli o výplatu byly některé obce, zejména ty, které své záležitosti svěřily právním zástupcům. Pro některé obce představoval krach Sberbank velký problém, neboť zde měly uloženy velké částky, které často dosahovaly výše ročního rozpočtu. Kvůli tomu musely některé obce odkládat investice nebo si půjčovat peníze. I Kraj Vysočina měl ve Sberbank uloženo více než 2,4 miliardy korun. Včetně úroků z prodlení by měl kraj dle náměstka hejtmana Miroslava Houšky (KDU-ČSL) obdržet 2,522 miliardy korun.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ČNSO studio

Hlavní zprávy