Vyjádření ministra kultury Lubomíra Zaorálka ke zpřísňujícím se opatřením pro oblast kultury

Prosazoval jsem, aby muzea a galerie zůstaly otevřené i po pátečním přesunu země do stupně 4 – stejně jako například obchody, protože jsou schopny velmi dobře regulovat tok lidí a dodržovat přísná hygienická pravidla (např. 1 zákazník na m2).


Přesto jsem byl po velmi dlouhé diskusi přehlasován. Obrátil jsem se proto na hlavní hygieničku ČR J. Rážovou s tím, že rozhodnutí vlády zavřít muzea a galerie ohrožuje i mezinárodně mimořádně cenné expozice, které vznikaly s obrovskými finančními náklady a jsou v naší zemi v dohledné době neopakovatelné. S hlavní hygieničkou jsme se domluvili alespoň na možnosti výjimky pro takové akce, které jsou spojeny s unikátními zahraničními zápůjčkami jako je třeba výstava Sluneční králové v Národním muzeu či Rembrandt: Portrét člověka v Národní galerii v Paláci Kinských v Praze. Tyto akce bude tak i nadále možné po tomto pátku navštívit, ale návštěvníci musí počítat se speciálními přísnějšími hygienickými podmínkami (detaily k těmto podmínkám budou co nejdříve zveřejněny na webových stránkách Národního muzea a Národní galerie).

Je nutné také zdůraznit, že soukromé galerie, které se zabývají nejen vystavováním, ale i prodejem uměleckých děl, budou i po 18. 12. fungovat ve stejném režimu jako např. maloobchody.

Na vládě jsme si rovněž potvrdili pokračování dotačního programu Ministerstva kultury a Ministerstva průmyslu a obchodu COVID – Kultura i po Novém roce. Vedle stávajících profesí (OSVČ) a firem podnikajících v kultuře, chceme pomoc rozšířit o další oblasti, kterých se budou týkat pokračující proticovidová omezení.

Lubomír Zaorálek, ministr kultury

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 17.12.2020 09:42




0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy