Ministr Baxa jednal se státní ministryní kultury a médií SRN Claudií Roth

Ministr kultury Martin Baxa se ve čtvrtek 3. listopadu 2022 setkal v Nostickém paláci se státní ministryní kultury a médií Claudií Roth.


Setkání navázalo na předchozí jednání ze dne 20. října, které proběhlo formou videokonference a ze kterého vyplynula potřeba rozvinout hlouběji diskuzi nad aktuálními tématy související se situací na Ukrajině, energetickou krizí v kultuře a českým předsednictvím v Radě EU.

Ministr Baxa a ministryně kultury SRN Claudie Roth se v rozhovoru shodli na významu podpory Ukrajiny, jež patří mezi stěžejní priority předsednictví České republiky v Radě EU. Ministr Baxa ji informoval o předchozích pracovních jednáních se svým ukrajinským kolegou Oleksandrem Tkachenkem a potřebě kontinuální podpory ukrajinského kulturního dědictví. Oba ministři se shodli na tom, že tématu ukrajinské podpory se obě země budou zcela jistě věnovat na Radě ministrů pro vzdělávání, mládež, kulturu a sport - EYCS, která se bude konat na konci listopadu v Bruselu. Shodli se rovněž na možnosti koordinace pomoci ze strany jednotlivých zemí a povinnosti demokratického světa pomáhat bránit svobodu a územní celistvost Ukrajiny.

Ministři spolu také hovořili o tom, jakým způsobem je aktuálně řešena podpora kulturních institucí v obou zemích, protože i na ně energetická krize dopadá. V tomto kontextu se informovali, jakým způsobem jsou kulturní instituce podporovány jak v ČR, tak v Německu, a jaká opatření jsou aktuálně zaváděna směrem ke zvládání energetické krize.

„Kultura je součástí každodenního života, kterou nevyhnutelně musíme podporovat i ve složitých dobách. To, že je nezbytná, jsme měli možnost pocítit již během pandemie, která nás provázela poslední dva roky, a jsme proto připraveni postavit se za ni během nelehkého období energetické krize,“ uvedl ministr Baxa.

Posledním tématem dnešního setkání byla účast státní ministryně kultury SRN Claudie Roth na konferenci k Terezínské deklaraci, která se koná v těchto dnech v Praze a Terezíně. V rámci konference vystoupila se svým příspěvkem v bloku Vzdělávání, boj proti dezinformacím a budoucí paměť. Konference je v gesci Ministerstva zahraničních věcí České republiky a jejím cílem je učinit další významný krok v budoucí připomínce holocaustu, výchově mladé generace, reflektování a řešení nespravedlností z doby holocaustu a potírání antisemitismu (zejména online) jako prostředku prevence podobných zvěrstev v naší době a v budoucnu. Součástí konference je rovněž koncert s hudbou skladatelů vězněných v koncentračním táboře Terezín během druhé světové války, kterého se ministryně Roth zúčastní. V této souvislosti poděkoval ministr Baxa německé vládě za podporu několikaletého projektu Musica non grata, který oživuje umělecký odkaz skladatelek a skladatelů důležitých pro hudební život meziválečného Československa, jež byli pronásledováni nacionálním socialismem či jiným způsobem perzekvováni z důvodů náboženských, rasových, politických nebo genderových.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 06.11.2022 09:40




0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy