Vláda pokračuje posilování energetické bezpečnosti, ropovod TAL zvýší kapacitu

Konsorcium TAL, v němž vlastní Česká republika prostřednictvím společnosti MERO 5% podíl, získalo provozní povolení od bavorské vlády, které zvýší celkovou kapacitu ropovodu TAL na úroveň zhruba poloviny současných dodávek z ropovodu Družba do ČR.


O aktuální energetické situaci hovořil i premiér Petr Fiala s předsedou vlády Svobodného státu Bavorsko Markusem Söderem při příležitosti jeho návštěvy v ČR.

"Pan ministerský předseda mi sdělil, že bavorské úřady povolí navýšení denní kapacity ropovodu TAL na bavorském území, což je mimořádně důležité v této složité situaci pro Česko a energetickou politiku, českou energetickou bezpečnost. Díky tomuto rozhodnutí Bavorska, bude možné navýšit kapacity ropovodu, kterým do ČR je přiváděna ropa z italského Terstu, což nám pomáhá zbavovat se závislosti na ruské ropě. Je to důležitý krok v derusifikaci naší ekonomiky a je to také příklad spolupráce, o které v Evropě mluvíme a která je teď tak důležitá ve chvíli, kdy čelíme velkým problémům v důsledku ruské agrese na Ukrajině, " uvedl předseda vlády Petr Fiala.

Provozní povolení pro německou část ropovodu TAL, které vejde v platnost zítra, umožní maximální výkon ropovodního systému. V současné době byla kapacita TAL pro dodávky do ČR mezi 3 – 4 mil. tun ropy ročně.

„Je to dobá zpráva pro náš stát, protože v ročním úhrnu přinese zvýšení kapacity TAL 1,5-2 mil. tun dodatečného přepravního objemu, který bychom mohli v případě výpadků dodávek ropovodu Družba využít,“ řekl ministr financí Zbyněk Stanjura.

Tato kapacita v kombinaci s nouzovými státními rezervami ropy vytvoří podmínky pro bezpečné zásobování tuzemských rafinérií v případě krizové situace v oblasti dodávek ropy.

Ropovod TAL, na který je napojen na území Bavorska ropovod IKL, je významnou zásobovací cestou pro 8 evropských rafinérií včetně obou rafinérií v ČR.  Dodávky přes ropovod TAL a navazující ropovod IKL do ČR pokrývají přibližně 50 % tuzemské spotřeby ropy. Druhá polovina je zajišťována přes ropovod Družba. Ropovod IKL má dostatečnou kapacitu pro úplné zásobení ČR. Na ropovodu TAL, vzhledem k jeho vytíženosti při zásobování několika rafinérií, není dostatečná kapacita pro zajištění 100% zásobování ČR ropou.

Česká republika, která je stoprocentním vlastníkem společnosti MERO, usiluje prostřednictvím této strategické společnosti o provedení strategické intenzifikace ropovodu TAL, aby od roku 2024 bylo možno zcela nahradit dodávky přes ropovod Družba a zajistit si plnohodnotné zásobování přes ropovod TAL.

„Nově vydané provozní povolení je již koncipované tak, aby po dokončení technických opatření bylo možné navýšit čerpání přes ropovod TAL a to až na požadovaných 7-8 mil. tun ročně do ČR,“ dodal Jaroslav Pantůček, předseda představenstva společnosti MERO.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy