Levnější teplo pro domácnosti. MPO v novém programu podpoří teplárny

Vláda schválila materiál Ministerstva průmyslu a obchodu, který by měl pomoci zmírnit nárůsty ceny tepla pro zákazníky v teplárenství v ČR.


MPO připravilo nový program podle tzv. Dočasného krizového rámce. Žádat o dotaci bude držitel licence na výrobu tepelné energie, který bude povinen podporu v plné výši přenést ve formě snížené jednotkové ceny tepelné energie na zákazníky včetně domácností.

„Uvědomujeme si, že nárůst cen energií se promítá také do cen dodávek tepla domácnostem. Proto přicházíme s novým programem, ve kterém mohou teplárny žádat o podporu, aby nepřenášely na zákazníky zdražování,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Na program je připraveno 17 miliard korun. Ve spolupráci s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže požádáme v průběhu ledna 2023 o notifikaci u Evropské komise.“

Letos se i kvůli ruské agresi na Ukrajině zásadně zvýšil počet cenových lokalit, kde se cena tepla pohybuje nad úrovní 1 000 Kč/GJ bez DPH, a to mezi únorem a prosincem o 107 cenových lokalit. V únoru 2022 bylo takových cenových lokalit 238, v prosinci 2022 už takových lokalit bylo 345.

Program je zpracován podle Dočasného krizového rámce pro opatření státní podpory na podporu hospodářství po agresi Ruska vůči Ukrajině, a takový postup v teplárenství doporučila Evropská komise. Podle tohoto aktuálně platného rámce je podporu možné poskytnout do 31. prosince 2023.

Předmětem podpory budou způsobilé výdaje, kterými bude část nákladů na výrobu tepla dodaného do soustavy zásobování tepelnou energií za měsíce únor až prosinec roku 2022 nebo rok 2023 a jejich zvýšení oproti roku 2021. Držitelé licencí na výrobu tepla budou moci o dotaci žádat po notifikaci v rámci dotační výzvy, kterou vypíše Ministerstvo průmyslu a obchodu. Finanční pomoc teplárny následně v plné výši promítnou do ceny za dodávky tepla.

K programu budou vyhlášeny minimálně dvě výzvy, jedna pro období od 1. února 2022 do 31. prosince 2022, druhá pro období od 1. ledna 2023 do 31. prosince 2023.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
23.12.2022 09:40




0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy