Svět bankovek Oldřicha Kulhánka

Výstava Svět bankovek Oldřicha Kulhánka v Návštěvnickém centru v Praze představuje dílo významného českého malíře, grafika a ilustrátora. Expozice nabízí pohled na proces tvoření bankovek, symboly, motivy a jejich příběhy. Výstava je rozdělena do tematických bloků a doplněna edukativním cyklem videí.


Pro milovníky umění a příznivce kulturního dědictví se otvírají vrata k neopakovatelnému světu imaginace a kreativity. Ochutnejte krásu a dějiny bankovek na mimořádné výstavě s názvem Svět bankovek Oldřicha Kulhánka, která se koná v Návštěvnickém centru v Praze. Expozice bude přístupná celý rok 2024, rozhodně byste si ji neměli nechat ujít.

Navštívte tuto unikátní výstavu a ponořte se do světa Oldřicha Kulhánka, významného českého malíře, grafika a ilustrátora, jehož řada děl zdobí soubor československých a českých platidel. Připravili jsme pro vás poutavou cestu od jeho prvních návrhů československých bankovek, vytvořených na začátku 70. let 20. století, až po satirické litografie Funny Money a aktuální platidla.

Nahlédněte do procesu tvoření bankovek a objevte množství symbolů a motivů, které Kulhánek do svých děl zařadil. Každá bankovka nabízí jedinečný příběh a promyšlený koncept, který vystihuje a komentuje českou historii a kulturu.

Výstava je rozdělená do několika tematických bloků. První blok je věnován umělecké dráze Oldřicha Kulhánka. Druhý blok se zaměřuje na jeho rannou tvorbu a nerealizované projekty z 70. let 20. století. Další část expozice se věnuje období 90. let 20. století, kdy Státní banka československá pověřila Kulhánka návrhem nové sady bankovek. Část výstavy představuje aktuální platidla a naturel znázornění stylu a přístupu Oldřicha Kulhánka k tvorbě měny, dokládá blok satirických litografií Funny Money.

Na výstavě Svět bankovek Oldřicha Kulhánka v Návštěvnickém centru ČNB nechybí ani edukativní složka. Speciálně vás zveme na nový edukativní cyklus videí s názvem Objevte svět bankovek Oldřicha Kulhánka. Ve videích si návštěvníci mohou detailně prohlédnout a pochopit, jaké různé motivy autora do svých bankovkových děl zahrnul.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy