Rekordní počet případů černého kašle

Letos Česko zaznamenalo strmý nárůst černého kašle s 2273 případy. Nemoc je nebezpečná pro kojence, typický příznak je záchvatovitý kašel. Nárůstu případů napomáhá změna v očkovacích látkách a nižší proočkovanost.


Letošní rok přinesl strmý nárůst případů černého kašle v České republice. Podle Státního zdravotního ústavu bylo během prvních měsíců tohoto roku zaznamenáno 2273 případů této nakažlivé nemoci. Naposledy byl podobný výskyt zaznamenán v roce 2014, kdy se celkem vyskytlo více než 2500 nakažených. Tento trend se objevil i v Praze, kde nedávno onemocněl černým kašlem i primátor Prahy Zdeněk Hřib.

V souvislosti s tímto nárůstem se obracíme na veřejnost s důležitými informacemi o prevenci a léčbě černého kašle. Tato nemoc je zvláště nebezpečná pro novorozence a kojence, u kterých mohou nastat život ohrožující komplikace. Typickým příznakem onemocnění je záchvatovitý kašel trvající déle než týden.

Podle odborníků může být nárůst případů černého kašle způsoben několika faktory. Jedním z důvodů může být fakt, že se větší vlny nákazy opakují pravidelně po několika letech. Dalším faktorem je změna v očkovacích látkách, které jsou nyní šetrnější k malým dětem a mají méně nežádoucích účinků. Nicméně, tato změna může způsobit menší účinnost imunity.

Uvádí se také, že nižší proočkovanost populace může být způsobena rodiči, kteří se svým dětem nechávají očkování nebo jeho podání odkládají. Očkování proti černému kašli je v České republice povinné, provádí se jako součást takzvané hexavakcíny, která se aplikuje dětem v prvním roce života. Dále se přeočkovávání provádí ve věku 10 nebo 11 let. Odborníci také doporučují přeočkování dospělých, protože imunita postupně slábne.

Výskyt primátora Hřiba bez respirátoru na jednom z výborů vyvolal otázky ohledně zodpovědnosti a správného postupu při léčbě černého kašle. Je důležité, aby veřejnost byla informována o vhodném a bezpečném postupu při léčbě této nemoci. Včasné antibiotické léčení a dodržování karantény jsou klíčové pro zamezení šíření černého kašle.


ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy