Podvodníků na internetu narůstá

V Plzeňském kraji narůstá počet internetových podvodů, kdy oběti přicházejí o velké částky peněz. Policisté apelují na občany, aby byli při online nákupech obezřetní a důkladně ověřovali, komu posílají své peníze.


První takový případ se stal v pondělí 4. března 2024, kdy mladá žena prodávala na inzertním portálu kávovar. Na její inzerát reagoval dosud neznámý kupující, který jí následně zaslal email s odkazem na přepravní společnost. Žena zadala všechny údaje o své kartě včetně CVC kódu, avšak po odmítnutí platby ve výši 700 euro, byla z jejího účtu tahle částka stejně odečtena. Krátce nato byla provedena další platba ve výši 2 tisíce korun. Celkově tak žena přišla o téměř 20 tisíc korun.

A to nebyla jediná, kdo naletěl podvodníkům. Další dvě ženy byly oběťmi podobného podvodu. Jedna prodávala dámskou bundu za 180 korun a přišla o 16 tisíc korun. Druhá prodávala lyže a přišla o 22 tisíc korun.

Kromě inzertních portálů se podvodníci zaměřují i na prodej lístků na fotbalové zápasy, nabízí k prodeji psy nebo pronajímají byty. Se ztrátou peněz se potýká i 30letý muž z Rokycanska, který přes inzertní portál koupil vstupenky na fotbalové utkání v hodnotě 10 tisíc korun. Po jejich doručení zjistil, že jde o padělky.

Policisté apelují na občany, aby byli při internetových nákupech ostražití a důkladně ověřovali, komu své peníze posílají. Podvodným jednáním není nikdo imunní - může se stát obětí kdokoli, bez ohledu na věk, pohlaví nebo vzdělání. 'To se mně stát nemůže' je velký omyl. Buďte prosím obezřetní a nedávejte podvodníkům šanci, aby vás připravili o vaše peníze,' upozorňuje por. Michaela Raindlová.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ČNSO studio

Hlavní zprávy