Nový projekt na Invalidovně za 2,5 miliardy Kč

Trigema plánuje výstavbu tří budov u Invalidovny v Praze 8. Projekt v hodnotě 2,5 miliardy Kč zahrne 455 jednotek, z toho 185 bytů a 270 pro coliving. Místní úřady chystají koordinační studii, aby zajistily dostatečnou občanskou vybavenost a předešly nepřiměřené zástavbě.


Invalidovna v Praze 8 se brzy dočká nového souseda, a to zásluhou společnosti Trigema, která v těsném okolí plánuje výstavbu tří budov se zvlněným pláštěm. Budovy budou nabízet jak bytové jednotky, tak i prostory pro coliving, tedy spolubydlení, a celková cena investice dosáhne zhruba 2,5 miliardy korun. Jak uvedla Martina Kalusová, tisková mluvčí společnosti Trigema, celkem bude v těchto budovách 455 jednotek, z toho 185 bytových a 270 pro coliving. Byty budou nabízeny v různorodých dispozicích, aby vyhovovaly potřebám širokého spektra klientů.

Projekt, který navrhla architektonická kancelář Qarta, se nachází v blízkosti s oblastí s významným rozvojovým potenciálem, jakého si cení městská část Praha 8. Tomáš Hřebík, místostarosta MČ Praha 8 pro strategický rozvoj, uvedl, že byla ve spolupráci s investory a místními spolky již v roce 2022 vypracována Koordinační koncepční studie s regulačními prvky pro celou oblast, jejímž cílem je zajistit dostatečnou občanskou vybavenost pro současné a budoucí obyvatele lokality a zamezit nepřiměřené zástavbě.

Podobných projektů v okolí Invalidovny se již Radomír Nepil, místostarosta Prahy 8 pro územní rozvoj, zasloužil o propojení Sokolovské ulice se sídlištěm a zachování stávajících plastik a uměleckých děl. Společnost Trigema se nyní dohodla na tom, že v oblasti vznikne živý parter s dostatkem zeleně, zároveň bude veřejnost zapojená do diskuse o finální podobě projektu.

Trigema minulý rok otevřela svůj první projekt v oblasti, Fragment, který je známý svou atypickou fasádou a čtyřmi sochami od českého umělce Davida Černého. V parteru budovy se nachází různé provozovny a galerie Czech Photo. V blízkém okolí se pak chystá proměna Rohanského nábřeží i parku na Rohanském ostrově, který bude schválněn k rekonstrukci.

Rekonstrukce samotné Invalidovny je také v plánu, a to pod taktovkou Národního památkového ústavu. V areálu mají vzniknout dva nové moderní objekty, které by sloužili jako sídlo Památkové správy NPÚ v Praze a Pražského filharmonického sboru. Po jejich dokončení by měly vybrané části areálu být zpřístupněny veřejnosti a očekává se návštěvnost až 200 návštěvníků v jednu chvíli.

Invalidovna by měla sloužit jako významná kulturní památka, a to po dokončení celé rekonstrukce a obnovy barokního areálu v roce 2029. Náklady na obnovu jsou odhadovány na téměř dvě miliardy korun, a to i přes komplikace spojené s výběrem zhotovitele stavby.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy