Nové jaderné bloky: Stát staví, ČEZ prodá, obavy z blokování?

Česká vláda prý zvažuje zestátnění jaderné části energetické společnosti ČEZ. Důvodem je možnost blokování stavby nových jaderných bloků minoritními akcionáři. Zestátnění by mohlo vést k prodeji jaderných aktiv ČEZ do státem ovládané firmy.


Podle nejnovějších zpráv se česká vláda vážně zabývá myšlenkou zestátnění jaderné části energetické společnosti ČEZ. Tato zpráva vyvolává řadu otázek týkajících se ekonomických a politických důsledků takového kroku, stejně jako vlivu na stávající a budoucí projekty v oblasti jaderné energetiky.

Jak informoval deník E15, vláda preferuje řešení, při kterém by nové jaderné bloky na území České republiky stavěla plně státem vlastněná společnost, tedy jiná než ČEZ. Důvodem jsou mj. obavy z možného blokování výstavby minoritními akcionáři, když si akcie ČEZ na burze může koupit i odpůrce stavby.

Druhá část článku uvádí, že ČEZ by měl do nové státní firmy převést i současné jaderné bloky. Deník upozorňuje na to, že se jedná o velký zásah a dost složitou právní a finanční operaci. Odkazuje také na nedávné znárodnění francouzské společnosti EdF a na francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který aktuálně propaguje jaderný program své země.

Podle některých analýz by zestátnění jaderné části ČEZ mohlo vést k prodeji veškerých jaderných aktiv společnosti do plně státem ovládané firmy. Zdůrazňuje se, že hlavním důvodem zvažované výstavby až čtyř jaderných bloků místo původního jednoho je snaha o mamutí podnik, který by současný ČEZ asi nemohl sám realizovat.

Avšak takovýto krok by mohl mít velké ekonomické nároky a možné negativní dlouhodobé důsledky pro daňové poplatníky. Výstavba nových bloků plně bez dohledu veřejnosti jen státem vlastněnou jadernou firmou by mohla znamenat rostoucí výdaje a potenciálně významné negativní dopady na český kapitálový trh.

Zároveň je třeba uvést, že nápad prověřit možnost výstavby až čtyř jaderných bloků kvůli čtvrtinové slevě z počáteční nabídkové ceny se jeví jako problematický. Namísto jednoho bloku by v Dukovanech dávalo smysl postavit dva bloky, což by česká ekonomika zvládla jak finančně, tak provozně. Výstavba čtyř bloků by však pravděpodobně překročila kapacity produkční a personální, což by mohlo vést k prodloužení stavby a navýšení ceny.


ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ČNSO studio

Hlavní zprávy