Nové centrum bojuje s domácím násilím v Praze

Nové centrum ACORUS v Praze pomáhá dětem postiženým domácím násilím tím, že nabízí bezpečné prostředí, odbornou pomoc a přechodné ubytování. Je důležitým krokem ke zlepšení situace těchto zranitelných obětí a lépe vybavené společnosti.


Jak vyplývá z dat za rok 2022, téměř třetina žen a dvanáct procent mužů v České republice se muselo vypořádat s domácím násilím. Ale onemocňují to také naše nejzranitelnější členy společnosti - děti a adolescenty. Místo, kde by se mohli obrátit o pomoc, je však v naší zemi akutně nedostatečné. Nový krok směrem k řešení tohoto trýznivého stavu je otevírání nového centra organizace ACORUS.

Nově otevřené centrum v Praze je příkladem toho, jak by měly vypadat práce pro ty ohrožené domácím násilím. 'Toto je prostor, kde se děti mohou cítit pochopené, bezpečné a najít profesionální pomoc. Díky tomuto centru můžeme mít naději na lepší budoucnost pro společnost,' uvedla paní Laurenčíková, obhájkyně lidských práv.

Takových zařízení je podle ní nedostatek, což je jeden z důvodů, proč mnoho lidí zůstává ve vztazích s týráním. 'Některé příběhy skončí tragicky, se zbytečnou smrtí člověka, který strávil roky v náročném vztahu,' řekla. Další důvod je nedostatek bezpečí a strachu, který děti zažívají. Je známo, že domácí násilí postihuje každé sedmé až desáté dítě, ať už přímo jako oběť násilí či jako svědek.

Centrum také slouží jako havarijní zdroj pro tyto děti. 'Děti potřebují kvalitní péči a terapeutickou pomoc, aby mohly zažít bezpečné a bezstarostné dětství, daleko od strachu z blízkých osob,' uvedla ředitelka organizace ACORUS Jaroslava Chaloupková.

V novém centru mohou klienti využít profesionální poradenství sociálních pracovníků, psychoterapeutů, i právního poradce. V případě potřeby jsou jim také k dispozici přechodné ubytování v azylovém domě nebo krizový pobyt. 'Pro mě je to dnešní signál, že naše práce má smysl. Doufám, že naše centrum bude mít význam i pro všechny ty, pro které je určeno a že zde najdou bezpečný přístav,' uvedla ředitelka organizace ACORUS.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy