Nová expozice Gobi Zoo - Převalské koně, manulové a další

Pražská zoo otevírá novou expozici Gobi, kde se návštěvníci mohou seznámit se čtyřmi divokými koni Převalského v prostředí připomínajícím mongolskou poušť.


Pražská zoo otevírá novou expozici Gobi, představující místo, které by mohlo být pravým přirozeným domovem koní Převalského. Je to ohyzdné místo, které se nachází mezi horní stanicí lanovky a občerstvením Obora.

Tato expozice předtím sloužila jako výběh pro koně, ačkoli stáje a nedaleký vodojem byly před rekonstrukcí na konci svého života. Podle Miroslava Bobka, ředitele Pražské zoo, bylo nutné provést opravy. 'Museli jsme to opravit,' uvedl, přičemž dodal, že na novou expozici a opravy vodojemu bylo utraceno zhruba 60 milionů korun.

Návštěvníci nové expozice se budou moci seznámit se čtyřmi divokými koni, třemi klisnami a jedním hřebcem. Aby bylo prostředí co nejvíce podobné mongolské pustině Gobi, bylo upraveno tak, aby zahrnovalo řadu prvků charakteristických pro tuto oblast. Součástí je i napodobenina důležitého paleontologického naleziště, tzv. Planoucích útesů, které jsou v Mongolsku národním pokladem.

Ale to není všechno. Pražská zoo plánuje vyslat koně Převalského i do Kazachstánu. První transport je naplánován na červen. Exponáty Gobi nejsou jen o koních Převalského. Jsou zde umístěny i voliéry s manuly, dlouhosrstými kočkovitými šelmami, a pavilon s malými savci, plazy a bezobratlými, včetně ježka ušatého, pískomila mongolského nebo hroznýška tatarského.

Druh koně Převalského vymizel z divoké přírody koncem 60. let minulého století. Ale díky Pražské zoo a mnoha dalším organizacím umožnila rostoucí populace v lidské péči návrat těchto unikátních zvířat zpět do svého přirozeného prostředí v Číně a později Mongolsku. Pražská zoo se na tomto úsilí podílela devíti transporty koní Převalského do západního Mongolska v letech 2011 až 2019.

Otevření nové expozice Gobi a zahájení hlavní turistické sezony v sobotu se zúčastní i prezident republiky, Petr Pavel. Pro návštěvníky budou připraveny také unikátní exponáty - nejvzácnější kachny světa v Ptacích mokřadech.


ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy