Návrat legendárních koní Převalských do pražské zoo

Nová expozice divokých koní Převalských ve pražské zoo slavnostně otevřena. Patří mezi světové lídry v ochraně tohoto vzácného druhu. Celkem 38 koní bylo dopraveno do Mongolska mezi lety 2011 a 2019.


'Nová expoce divokých koní Převalských ve slavnostně otevřené pražské zoo, je skvělým příběhem o odhodlání a práci, která nám pomohla vrátit tuto vzácnou a ohroženou zvířecí rasu zpět do přírody,' Zahájení výstavy hrdě ozvláštnil tradiční mongolský hudební sbor, který ukázal svou uměleckou dovednost a kulturu. I přes nařízení omezuje návštěvníků, účast lidí nebyla omezena, kteří se sem přišli podívat na toto slavnostní otevření.

Prezident republiky ve svém projevu nostalgicky vzpomínal na své dětské dny, kdy mu jeho otec vyprávěl fascinující příběh o koni Převalském. Tato vzpomínka mu připomněla, že pokud je Česká republika v něčem světovým lídrem, jedná se o koně Převalského.

Neméně důležité osobnosti dorazily na zahájení expozice v pražské zoo, primátor Bohuslav Svoboda a Jana Komársková, náměstkyně primátora zodpovědná za životní prostředí a klimatický plán. Významný hlas byl také mongolský ministr, který zdůraznil význam ochrany divoké přírody a jejích druhů.

Zvířecí druh, který byl považován za vyhubený v 60. letech minulého století, se díky intenzivní plemenné práci podařilo znovu rozmnožit. Pražská zoo se významně podílela na návratu těchto koní do přírody formou transportů koní do Mongolska mezi lety 2011 a 2019. V rámci tohoto projektu bylo do Mongolska přepraveno celkem 38 koní.

Nově otevřená expozice, která leží mezi horní stanicí lanovky a občerstvením Obora, představuje návrat koní Převalských do zoo po třech letech nepřítomnosti. Stavba expozice, která začala v říjnu předloňského roku, stála celkem 60 milionů korun. Tato suma zahrnuje i náklady na opravu vodojemu, který se nachází v blízkosti expozice.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy