Letňanské letiště v ohrožení

Letňanské letiště, významná historická památka v Praze, čelí hrozbě zániku, protože na jeho místě mají vyrůst nové bytové domy. Místní obyvatelé se obávají, že stávající infrastruktura nebude schopna unést nárůst obyvatelstva způsobený novou výstavbou.


Letiště v Letňanech, které je považováno za významnou dominantu druhé z největší městské části Prahy, čelí hrozbě zániku. Na jeho místě mají v budoucnu vyrůst nové bytové domy. Tento předpokládaný plán, však naráží na odpor místních obyvatel, kteří se obávají, že stávající infrastruktura není schopna unést nárůst obyvatelstva, který by s sebou přinesla nová výstavba.

Letiště, které letos oslavilo sto let od svého založení, patří mezi historické ikony českého leteckého průmyslu. V minulosti zde měly své továrny obě hlavní československé letecké firmy - Aero i Praga. Bohatou historii letiště si váží i místní obyvatelé, kteří nyní bojují za jeho zachování.

V případě zrušení letiště může dojít k rychlé urbanizaci tohoto místa. Developerům se nabízí obrovský prostor pro výstavbu nových bytů, která by mohla čtvrti Letňany zásadně změnit. Podle plánů by mohlo jen díky zástavbě na místě letiště čtyřnásobně narůst počet obyvatel Letňan. A to z současných cca 25 tisíc až na sto tisíc lidí.

Místní se přesto aktivně brání a dávají najevo svůj nesouhlas s předpokládaným zásahem do stávající podoby čtvrti. Již teď začalo shromažďování podpisů pod peticí za zachování letiště. Hlavní obavou je, že stávající městská infrastruktura není připravena na tak razantní nárůst počtu obyvatel. Zejména v oblasti sociálních služeb, školství, zdravotnictví a dopravy.

Vlastník letiště, který je zároveň developerem plánovaného projektu, na druhou stranu tvrdí, že ke zrušení dojde jen v případě, že nebude možné z důvodu bezpečnosti dále udržet provoz letiště. V dohledné době se ale s tímto návrhem zřejmě nepočítá.

Starosta Prahy 18, pan Zdeněk Kučera (ANO), ujišťuje, že se rozvoji městské části nebrání. Požaduje však, aby se nejprve uskutečnily slíbené dopravní stavby. Neodmyslitelnou součástí je také prodloužení metra C, stavba tramvajové tratě z Kobylis a další dopravní projekty.

Z pohledu územního rozvoje musí být v první řadě zajímavá nabídka pro nové příchozí obyvatele i pro ty stávající. Kdo by chtěl žít na místě, které se nedokáže vypořádat s běžnými potřebami obyvatelstva? Je tedy nutné, aby se při plánování nového projektu braly na vědomí i potřeby stávající populace.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy