Historické tramvaje a původní autobusy oživují pražské ulice

V Praze znovu vyjedou historické linky tramvají, retro autobus i čtyři přívozy. Od 23. března budou sloužit cestujícím v jižní části metropole každodenně. Nabídnou nevšední zážitky pro návštěvníky i místní při prozkoumávání památek a turistických atrakcí Prahy.


V Praze opět vyjedou historické linky tramvají, retro autobus i čtyři přívozy. Od soboty 23. března budou v provozu linky P3, P4, P5 a P6 v jižní části metropole a sloužit cestujícím každodenně. O víkendech a svátcích budou dostupné také tramvajová linka 41, retro autobusová linka K a historická tramvaj č. 42, která je v provozu celoročně pro největší turistické atrakce.

Tramvajovou linkou 41 mohou cestující prozkoumat pražské památky od Střešovic na Letnou k Planetáriu Praha a zpět přes zastávku Malostranská. Linka 42 nabízí okružní trasu z Dlabačova skrz centrum města a zpět, která zahrnuje návštěvu hlavních památek a zajímavostí. Pražský dopravní podnik (DPP) na svém webu uvádí, že návštěvníci Prahy mohou historickou linku 42 využívat nejen pro projížďku centrem zajímavými historickými vozy, ale také jako spojnici turistických atrakcí na principu hop-on, hop-off.

Pro milovníky historie a zážitků je také k dispozici retro autobusová linka K, která provede cestující Prahou 6. DPP uvádí, že linka je inspirována trasou trolejbusové linky z roku 1936, která vedla z Vozovny Střešovice přes Bořislavku, Hanspaulku a Svatého Matěje. Na těchto linkách neplatí běžné tarify PID, cestující si musí zakoupit speciální jízdenky.

Od 23. března se navrací též čtyři přívozy do provozu a budou sloužit cestujícím až do října. P1 a P2 jsou v provozu celoročně, nabízejí trasy mezi Sedlecem, Zámkami, V Podbabě a Podhořím. ROPID proběhl testovací provoz přívozu P4 mezi Dostihovým a Bělárií v roce 2022 a 2023, letos bude plně v provozu. Přívozy P3 a P4 také slouží jako alternativa pro cyklisty, kteří nemohou pro jet kolem Barrandovského a budoucího Dvoreckého mostu kvůli uzavírce.

P2 nabízí navíc možnost cestujícím navštívit pražskou zoo Sklenářku u nového pavilonu goril, čtyřikrát za hodinu. Linka je dostupná v blízkosti stanice metra v Holešovicích. V roce minulém přepravily pražské přívozy téměř 600 tisíc cestujících, přičemž největší úspěch zaznamenala trasa P2 mezi Podbabou a Podhořím s více než 232 tisíci použití lidmi a 22 tisíci přepravenými jízdními koly.

Historické tramvaje, autobusy i přívozy oživují pražské ulice a řeku a lákají návštěvníky i místní k nevšedním zážitkům. S blížícím se jarem a lepším počasím se očekává velký zájem o tyto retro dopravní prostředky a možnosti prozkoumání krásných památek a turistických atrakcí Prahy.


ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy