Hejtman Krkoška odsouzen

Hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška čelí obžalobě z uplácení lékařů v letech 2009-2012, kdy byl manažerem farmaceutické firmy. Krkoška měl podle obžaloby podíl na celkové korupční částce ve výši 850 tisíc Kč.


Ve světle dosavadních informací o podezření z korupce, kterým čelí hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška, byl dnes okresní soud v Praze 6 představen kauze, která ho obviňuje z uplácení lékařů. Případ líčí způsob, jakým Krkoška, bývalý manažer farmaceutické firmy, údajně podplácel lékaře v letech 2009 až 2012, aby předepisovali léky, které firma vyráběla nebo distribuovala.

Podle obžaloby měl Krkoška svou úlohu v celkové korupční částce ve výši 850 tisíc korun. Hejtman po opuštění soudní síně naléhal na média, aby přestávaly hledat informace o kauze: 'Jsem z toho nešťastný, z toho, co se stalo. Určitě jste k tomu pomohly vy média, protože ten hon na mě je strašný,' uvedl hejtman. Jakkoli rozporuplně vystupoval, jeho obhajoba tvrdí, že obvinění jsou neoprávněná.

Soudce Milan Rossi z ohledu na tento případ konstatoval, že 'není třeba ukládat represivní druh trestu spojený s přímým výkonem trestu'. Dále pokračoval tím, že peněžitý trest má 'atributy prevence' a že jeho výše je rovna dvojnásobku jeho platu. Peněžitý trest je vlastně nejmírnější možný a dokonce menší, než který by urychleně požadoval jeho advokát.

Státní zástupce Ondřej Jásek pro Krkošku žádal pouze peněžitý trest a poznamenal, že trest je adekvátní. Jásek rovněž zdůraznil fakt, že Krkoška dosud nemá trestní rejstřík a že se přiznal ke všem skutkům. Obhájce Tomáš Sokol na soudním jednání argumentoval, že jeho klient již de facto nese svůj trest v podobě neustálé mediální pozornosti.

Kauza hejtmana Krkošky vynesla na povrch otázky ohledně jeho pokračujícího působení v politice. Podle webu denik.cz byl o kauze informován vrcholný vedení ANO v Praze. Místopředseda hnutí Karel Havlíček nepřímo připustil, že i on sám se o kauze dozvěděl teprve nedávno.

O budoucnosti hejtmana Krkošky se bude následně jednat na zasedání zastupitelstva Moravskoslezského kraje. Lukáš Curylo, předseda klubu zastupitelů KDU-ČSL Moravskoslezského kraje, oznamuje, že na páteční dopoledne svolali koaliční partnery k jednání, kde budou objasňovány podrobnosti.


ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy