Nový vědecko-technologický park v Praze

Praha identifikovala vhodné území pro rozvoj inovativního průmyslu a současně pracuje na vytvoření Vědecko-technologického parku. Úzká spolupráce mezi veřejným a soukromým sektorem, jakož i akademickými institucemi, by měla podpořit inovace a konkurenceschopnost Prahy na evropské i světové úrovni.


V rámci nedávné konference zaměřené na budoucnost průmyslu v Praze byla představena analýza produkčních a rozvojových ploch Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR). Hlavním tématem konference se stalo především možné využití těchto území pro inovativní a udržitelný průmysl, včetně větší spolupráci veřejného a soukromého sektoru a potenciál vzniku Vědecko-technologického parku.

Vysoce postavený zástupce Prahy, náměstek primátora Petr Hlaváček, zdůraznil důležitost úzké spolupráce mezi městem a akademicko-vědeckými institucemi při realizaci ambiciózních rozvojových plánů. Taková spolupráce by měla přinést pozitivní změny nielen ve výrobě a technickém pokroku, ale také podporovat mezioborové projekty s potenciálem skokových zlepšení.

Při konferenci se účastníci shodli na nezbytnosti spolupráce mezi městem, akademicko-vědeckou sférou a soukromým sektorem, aby tak mohli společně přispět k transformaci Prahy ve směru inovativního a konkurenceschopného průmyslu evropských proporcí. Klíčovým nástrojem této spolupráce by se měl stát právě Vědecko-technologický park.

Podle Daniela Mazura, radního pro oblast ICT, Smart City, vědu, výzkum a inovace, je tato konference výjimeční především díky svému mezioborovému přístupu, spojujícího vědecké odborníky, veřejný sektor a soukromý sektor, což má přispět ke vytvoření úrodného podhoubí pro inovace stejně jako pro širší společenský rozvoj. V této souvislosti byl také upozorněn potenciál Strahovského stadionu a Malešicko-hostivařské průmyslové zóny jako vhodných lokalit pro budoucí Vědecko-technologický park.

Představitelé města, jako například radní pro majetek, transparentnost a legislativu Adam Zábranský, upozornili na skutečnost, že časový horizont vzniku parku a přidělení peněz bude záviset nejenom na zvolené lokalitě, ale také na konkrétních službách, které bude tento park směřovat do města.

Na území Prahy existuje mnoho výzkumných organizací, ústavů, vysokých škol, inkubátorů a inovativních firem. Vědecko-technologický park by ve spolupráci s nimi mohl sehrát zásadní roli v budoucím rozvoji města v rámci inovací a konkurenceschopnosti, což by mohlo vést k posílení Prahy jako centra inovací v evropském i světovém měřítku.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy