Zemřel významný chemik Karel Ellinger, autor řady patentů

Zemřel Karel Ellinger (93), brněnský chemik, doživotní vědec, Osvětimský přeživší a držitel řady chemických patentů. Do světového průmyslu a vědeckého výzkumu přispěl svými díly ve výzkumných institucích i publikovanými články.


Ve věku 93 let zemřel významný český chemik Karel Ellinger, který prošel peklem nacistických koncentračních táborů a po druhé světové válce se stal význačným vědeckým pracovníkem v oblasti chemie. Byl držitelem řady chemických patentů a dohromady se svými vynálezy přispěl k rozvoji průmyslu a vědeckého výzkumu nejen v České republice, ale i ve světě.

O jeho úmrtí informoval Pavel Paleček, historik ze spolku Amerfo. Ellinger se narodil do významné brněnské rodiny křesťanské mamince a židovskému otci. Jeho rodina se přátelila i s prvním československým prezidentem Tomášem Garrigue Masarykem. Ellingerův dědeček byl Masarykův spolužák z brněnského gymnázia.

Jako patnáctiletý musel Ellinger coby potomek židovského otce do transportu se svým bratrem Janem, prošel několika koncentračními tábory včetně Osvětimi. Tam se setkal s tamějším lékařem Josefem Mengelem, který prováděl na vězních sadistické experimenty. Život si zachránil díky tomu, že mu zatajil svůj věk. Osvobození se dočkal v koncentračním táboře v Dachau.

Válku přežil jako jediný ze spolužáků z židovského gymnázia, nepřežil ani jeho bratr. O svých zkušenostech začal hovořit až po roce 1989 a pravidelně se až do vysokého věku účastnil debat s žáky a studenty brněnských škol o totalitě, za což mj. získal Cenu města Brna.

Karel Ellinger byl nejen výjimečným svědkem dějin, ale i významným vědcem v oblasti chemie. Během své kariéry působil v několika výzkumných institucích, publikoval řadu odborných článků a byl držitelem mnoha patentů v oboru chemie. Ačkoliv ztratil mnoho svých nejbližších v průběhu války, našel sílu pokračovat ve svém výzkumu a předávat své zkušenosti mladým lidem.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy