Záhadná krádež sochy Jana Nepomuckého z vesnice u Turnova

Socha Jana Nepomuckého v obci Žehrov u Turnova byla ukradena neznámým pachatelem. Místní obyvatelé poskytli informace o podezřelém vozidle a svědectví. Socha má historickou hodnotu a je symbolem vesnice. Policisté pokračují v pátrání a občané jsou vyzýváni k bdělosti.


Na konci února letošního roku šokovala vesnici Žehrov, která se nachází poblíž Turnova, zpráva o krádeži sochy Jana Nepomuckého. Tato historicky cenná socha stála na křižovatce u Přední Žehrovky a byla z noci na den odstraněna neznámým pachatelem. Shořknutí obyvatelé vesnice se obrátili na své okolí s údajem o podezřelém vozidle a dalšími svědectvími, která by mohla pomoci policie při vyšetřování.

Podle zprávy publikavané na Facebookovém profilu obce Žehrov a Skokovy šlo pachatele ukrást sochu Jana Nepomuckého pomocí velké bílé dodávky, pravděpodobně značky Ford Transit. Navíc je mocné, že se již předtím pokoušeli o krádeže podobné povahy v jiných obcích v okolí. Policisté na tuto informaci zatím nereagovali a nebyly potvrzeny ani vyvráceny paradoxů mezi případy.

Socha Jana Nepomuckého se stala symbolem Žehrova díky svému polychromování a historické hodnotě, která sahala až do první poloviny 19. století. Tektonicky zajímavý hranolový stylobat, na kterém stála, značil místo, kde skončila vesnice. Navíc, socha byla umístěna v blízkosti vodního toku Přední Žehrovky, což dodává této události sadistickej aspekt v rámci tradičních svatojánských motivů.

Jedním z incidentů, který mohl souviset se zmizelou podobiznou českého patrona, byl dřívější případ restaurování. Když se socha r. 2015 vrátila na své původní místo a celá akce byla odehrána ve velkém stylu, nikdo netušil, že o několik let později bude osamoceny podstavec. Rodáci Žehrova tak doufají, že se jim podaří získat zpět svého milovaného Jana Nepomuckého a zavinit mu náležité potrestání jeho lupičů.

Policie zatím pokračuje v pátrání po neznámných osobách a jejích vhodných vozidlech. Je tedy důležité, aby občané a turisté kolem obce Žehrov, Skokov a dalších obcích v okolí byli bdělí a informovali policii o podezřelých aktivitách. Každý drobný detail může pomoci roztřepit kus skládačky. Společnými silami se snad podaří objasnit záhadu zloděje sochy Jana Nepomuckého v Žehrově a navrátit na místo, kam patří.


ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy