Tragédie na nádraží: Dítě zemřelo, řidič autobusu jel v domácích pantoflích

Tragická nehoda z června 2020, kdy zemřel chlapec první třídy na autobusovém nádraží, skončila poté, co Ústavní soud zamítl stížnost řidiče autobusu, který měl na sobě domácí pantofle. Řidič dostal trest dvouletého vězení s podmíněným odkladem na tři roky a zákaz řízení na pět let. Soud shledal, že hlavní příčinou nehody byla řidičova neopatrnost.


Tragický případ dopravní nehody z června 2020, při níž zemřel chlapec z první třídy na autobusovém nádraží, dospěl k závěru poté, co Ústavní soud zamítl stížnost řidiče autobusu, který v době nehody nosil nestandardní obuv - domácí pantofle. Ačkoliv pevná obuv není v Česku při řízení motorových vozidel zákonně předepsána, dopravci požadují, aby řidiči nosili takovou obuv jako součást bezpečnostních opatření.

Soud v Kladně se kauzou zabýval opakovaně, a po několika zásazích Krajského soudu v Praze a Nejvyššího soudu byl řidiči udělen trest dvouletého vězení s podmíněným odkladem na tři roky a zákaz řízení všech motorových vozidel na pět let. Soud dospěl k závěru, že hlavní příčinou nehody byla neopatrnost řidiče, který v reakci na zaseknutý plynový pedál ještě více dupl na plyn a nenamáčkl brzdu včas.

Ústavní soudci nakonec ponechali rozsudek beze změn. Ve svém usnesení uvedli, že 'je zřetelná logická návaznost mezi provedenými důkazy, jejich hodnocením, učiněnými skutkovými zjištěními a přijatými právními závěry'. Obhajoba nalezené argumenty nezískala a žaloba byla zamítnuta.

V minulosti řidič napsal rodině zesnulého chlapce omluvný dopis, ve kterém přiznal svou zodpovědnost a vyjádřil hlubokou lítost. Přesto však obhajoba trvala na jeho nevině a požádala soud o zproštění obžaloby.

Soudní verdikt tak ponechal rodině zesnulého chlapce útěchu v podobě spravedlnosti a uzavření bolestivé kapitoly. Tento případ připomíná, že i zdánlivě neškodné detaily, jako je obuv řidiče, mohou hrát klíčovou roli při vzniku vážných dopravních nehod. 


ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ČNSO studio

Hlavní zprávy