Státní zástupce Solar, plat snížen o 15%

Pražský státní zástupce Marek Solar bude mít o 15 % nižší plat na rok poté, co byl potrestán za pití alkoholu v pracovní době. Nejvyšší správní soud schválil snížení platu na základě dohody s pražskou vrchní státní zástupkyní.


Včera se dozvěděl pražský státní zástupce Marek Solar tvrdou lekci o důsledcích pití alkoholu v pracovní době. Solar bude muset následující rok přijmout snížení svého platu o 15 % poté, co kárný senát Nejvyššího správního soudu schválil dohodu, kterou uzavřel ze svou nadřízenou, pražskou vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou.

Solar se svým neetickým chováním dostal do problémů 7. září 2023, kdy si protáhl svou půlhodinovou obědovou pauzu o dalších 40 minut. Po návratu do práce mu na základě dechové kontroly naměřili více než 1,5 promile alkoholu. Solar odmítl podstoupit krevní test, ale nepopřel požití alkoholu. Svůj prohřešek u soudu dále nekomentoval.

Předseda kárného senátu Ondřej Mrákota potvrdil, že domluvená sankce - snížení Solarova platu o 15 % na rok - je odpovídající přihlédnutím k okolnostem. Uvedl také, že dohoda je v souladu se staršími kárnými verdikty ve srovnatelných případech. Odvolání proti rozhodnutí senátu není možné.

Tento případ není jediným problémem, se kterým se Solar v poslední době setkal. Je také obviněn v dalším kárném řízení, které je v současnosti přerušené. Jiný kárný senát totiž vytušil, že Solar mohl zneužít pravomoc, alespoň nepřímo, což způsobilo velkou škodu. Proto byl případ předán orgánům činným v trestním řízení.

Roky zpátky Solar požádal o zablokování peněz na švýcarském účtu, které měly pramenit z trestné činnosti spojené s IT zakázkami Lesů ČR. Avšak později už nereagoval na opakované žádosti ze Švýcarska, a tak byly peníze uvolněny. Solarův postup způsobil, že česká justice přišla o milion švýcarských franků, což dle aktuálního kurzu činí přibližně 26,4 milionu korun. Další osud peněz není jasný.

Solar se ke zmíněným dopisům ze Švýcarska vyjádřil tak, že mu nebyly doručeny. „Nikdy jsem je neviděl, což si nedokážu vysvětlit,“ prohlásil Solar. Avšak předseda kárného senátu, Petr Mikeš, vyjádřil své pochybnosti: „Považujeme za téměř vyloučené, že by ty dopisy jenom přehlédl.“


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy