Pokuta 1,7 milionu za spuštění alarmu v Národním muzeu

Dvacetiletá žena, která v březnu 2022 spustila protipožární systém v Národním muzeu v Praze, byla odsouzena k pokutě 1,7 milionu korun pro nahrazení způsobené škody. Souzené, která má emočně nestabilní poruchu osobnosti, byl pouze jedna polehčující okolnost - dosavadní bezúhonnost. Rozsudek není pravomocný.


Dvacetiletá žena, která v březnu minulého roku bezdůvodně spustila hasicí systém v Národním muzeu na Václavském náměstí v Praze, byla odsouzena Obvodním soudem pro Prahu 1 k pokutě 1,7 milionu korun. Žena tak má nahradit škodu způsobenou svým činem, při kterém došlo k vyplavení velkého množství protipožárního plynu.

„Obžalovaná nebyla trestána, ale to je jediná polehčující okolnost, která byla shledána,“ řekl soudce Ondřej Lázna z Obvodního soudu pro Prahu 1. Rozsudek není pravomocný.

Mladá žena se do Národního muzea vypravila 31. března 2022 odpoledne. V jedné z místností po rozbití ochranného skla a stisknutí tlačítka záměrně spustila hasicí zařízení. Do prostoru proto začalo proudit 716 kilogramů speciálního plynu, který brání hoření. Hasicí zařízení tak ztratilo schopnost plnit svůj účel, několik místností s exponáty muzea přišlo o ochranu před požárem. Jeden kilogram bezdůvodně vyplavovaného plynu stojí 2 500 korun.

Žila ve fantaziích, hájí matka dívku, která spustila hasicí systém v muzeu

Dívka z muzea utekla, zachytily ji však bezpečnostní kamery, a také ji vyfotografovalo několik návštěvníků. Z dnešního jednání se obžalovaná omluvila. Již dříve u soudu odmítla vypovídat, poukazovala na svou psychickou nemoc. Znalci se však na jejím duševním zdraví neshodli, soud proto nechal vypracovat revizní posudek. Podle něj není dívka psychotická, ale trpí emočně nestabilní poruchou osobnosti, která se projevuje nespokojeností, vyhledáváním psychiatrické péče, náchylností k výbuchům zlosti nebo sklonem jednat nepředvídatelně a konfliktně bez uvážení následků.

Revizní posudek se tak shodl s názorem státní zástupkyně, že dívka byla při činu příčetná. Dva dny před incidentem ji totiž propustili z krátkodobé hospitalizace na psychiatrii, kde dostala injekci, která do těla uvolňuje látku zabraňující bludům. Dívka navíc zvládla v pořádku dojet domů a také později navštívila lékařku, se kterou konzultovala léčbu.

Za zločin poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení hrozí při způsobení značné škody vězení v délce jednoho roku až šesti let. Při dnešním jednání soudce a státní zástupkyně zmínili, že se žena loni v prosinci měla dopustit obdobného skutku. „Pokud nezmění své chování a postoje ke svému okolí, tak se to bude jedině zhoršovat,“ uzavřel soudce Lázna.


ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ČNSO studio

Hlavní zprávy