Seminář: Unikátní síť péče o duševní zdraví dětí v Praze

Praha pořádala seminář o krizové pomoci zaměřený na psychosociální podporu dětí a mládeže. Asi 20% dětí trpí duševním onemocněním a polovina duševních chorob začíná ve školním věku.


Dle Alexandra Udženija, náměstkyně primátora hlavního města Prahy pro oblast sociálních věcí a zdravotnictví, trpí přibližně 20 procent dětí alespoň jedním duševním onemocněním a polovina duševních chorob začíná již ve školním věku. Vedle toho je stále více dětí, které se sebepoškozují či pokusí o sebevraždu. Proto bylo pro něj důležité se zasazovat o unikátní síť péče o duševní zdraví v Praze, která zahrnuje edukaci, prevenci a destigmatizaci duševních onemocnění.

Seminář, na němž byla Udženija záštitkyní, se zabýval krizovou pomocí, fungováním krizových týmů, komunikací s dětmi v náročných situacích i pomoci obětem trestných činů. Příspěvky obsahovaly možnosti reakcí na mimořádné životní události, dobré praxe při poskytování krizových služeb a aktuální statistická data. Součástí programu byly i příběhy osob se zkušeností s duševním onemocněním, které prošly krizovými službami.

Podle ředitelky MZS Markéty Školoudové je tento vzdělávací seminář primárně určen pedagogům, jejichž povolání vyžaduje vysoké nároky v mnoha ohledech. Společnost potřebuje vzdělané a kompetentní učitele, kteří umějí svým pedagogickým kompetencím přidat pomoc v krizových situacích.

Témata semináře prezentovali odborníci z organizací poskytujících služby v oblasti psychosociální podpory, jako jsou Dům tří přání, Fokus Praha, SO-FA, NÚDZ nebo Bílý kruh bezpečí. Akce se zúčastnilo 150 pedagogických pracovníků z pražských škol, zástupců městských částí, psychologů a poskytovatelů psychosociálních služeb. Celý program semináře je k dispozici



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy