PVK ve spolupráci s VŠCHT a hygienou testují odpadní vodu na přítomnost viru opičích neštovic

Pražské vodovody a kanalizace rozšířily své aktivity v oblasti monitoringu odpadních vod s následnou analýzou PCR na přítomnost viru SARS-COV2 i na přítomnost viru opičích neštovic.


„Od začátku srpna třikrát týdně odebíráme vzorky odpadních vod na nátoku Stávající vodní linky a Nové vodní linky ÚČOV Praha. Výběr monitorovacích míst tak vypovídá o situaci na celém území metropole,“ řekl generální ředitel společnosti Petr Mrkos.

Předúprava odebraných vzorků, optimalizace metody PCR a následné analýzy jsou zajišťovány Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze a Vojenským zdravotnín ústavem.

„Finální výsledky očekáváme na konci srpna,“ podotkl Mrkos s tím, že vše PVK průběžně konzultují s Hygienickou stanicí hlavního města Prahy.
„Pražská hygienická stanice považuje úzkou spolupráci PVK a VŠCHT za velmi užitečnou. Jakékoli nové poznatky, technologie, analýzy jsou pro epidemiologickou problematiku v oblasti ochrany veřejného zdraví prospěšné. Od vyšetření odpadních vod na opičí neštovice očekáváme v prvé řadě zmonitorování situace a sledování trendů vývoje. Lze předpokládat, že případů je více než je hlášeno. Výsledky vyšetření jsme připraveni konzultovat a v případě nepříznivé situace adekvátně reagovat,“ řekla ředitelka Hygienické stanice hl. m. Prahy Zdeňka Shumová.

Pražské vodovody a kanalizace monitorují odpadní vody ve vybraných lokalitách již od července 2020, díky společně vyvinuté metodě s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze. Od 1. září 2021 se také rozjel projekt monitoringu odpadních vod na možný výskyt viru SARS-CoV-2 u vybraných pražských základních škol, zdravotnických a sociálních zařízení, studentských kolejí, obchodních center či dopravních uzlů.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy