Přišla o 2 miliony, policie varuje před podvody na síťích

Česká žena přišla o téměř 2 miliony korun, když investovala do falešných kryptoměn na základě podvodného inzerátu na sociální síti. Po první investici jí na účtu přibylo pouhých 20 korun, což ji přimělo k dalším investicím. Policie varuje před podobnými podvody.


Před Vánocemi roku 2021 napadl podvodník českou ženu, která naletěla na nelegitimní inzerát v sociální síti, v němž nabízeli výnosné investice do kryptoměn. Dosud nic netušící oběť byla kontaktována mužem hovořícím slovensky, který se s ní dohodl na první investici a instruoval ji k instalaci speciálních aplikací a programů na její počítač a mobilní telefon.

Ta si podvodníkem doporučenou aplikací zřídila účet, na kterém měla možnost sledovat zhodnocování svých prostředků. Když na jejím účtu její první investici ve výši dvou tisíc korun přibylo pouhých 20 korun, žena se rozhodla investovat více peněz.

Pro tyto investice použila vlastní úspory a značnou část částky si vypůjčila s pomocí svého podvodníka. Potom ze svého účtu průběžně potvrzovala různé platby, včetně téměř deseti tisíc eur jako povinný poplatek pro vyplacení zisku. Byl jí slíben termín, kdy budou peníze vyplaceny. Když se však na jejím účtu do určeného termínu žádné prostředky neobjevily a s podvodníkem ztratila kontakt, pochopila svou chybu.

Během tří měsíců tak žena přišla o téměř dva miliony korun. Policisté a odborníci v oblasti kyberbezpečnosti se stále snaží najít a zlikvidovat podvodné sítě, které občanům nabízejí zdánlivě výnosné investice. Je důležité být obezřetný a důkladně prověřovat informace o možných investičních příležitostech, zejména pokud se jedná o kryptoměny či jiné alternativní formy investic.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy