Praha zvyšuje ceny odtahu a odstavných parkovišť

Praha čelí problémům s parkováním v důsledku rostoucího počtu aut. Zvýšily se ceny odtahu a odstavných parkovišť. Městostarosta chce zvýšit odtažné na 5 tisíc Kč, aby se město odtahy již nadále nedotovalo.


Problémy s parkováním v Praze jsou stále aktuální a jejich řešení není jednoduché. Zvlášť s počtem aut v Praze, které byly poslední dekádu zvýšeny o necelých 300 tisíc. Nejen, že řidiči hledají volná parkovací místa, ale město také musí řešit problém s nevhodně zaparkovanými auty. Jedním z hlavních opatření, jak se s takovou situací vypořádat, je odtahový servis.

Bohužel, skutečnost je taková, že pro každou velkou městskou část je k dispozici pouze jedno odtahové vozidlo. Městostarosta Prahy 3 pro dopravu zelených odtahů, Ondřej Röt, zdůrazňuje, že takové vozidlo v průběhu běžného pracovního dne dokáže vykonat maximálně čtyři odtahy. To je vzhledem k problému s nesprávně zaparkovanými auty neúnosné.

'Na území Prahy 3 bylo v roce 2022 celkem 731 odtahů, tedy průměrně dva za den,' říká městostarosta s tím, že vzhledem k množství nesprávně zaparkovaných aut je nereálné, aby řidiči vnímali odtah jako hrozbu. 'V zónách placeného stání máme celkem 14,4 tisíce parkovacích míst a zpravidla každé desáté auto parkuje bez oprávnění. Pravděpodobnost postihu odtahem se blíží nule,' dodal Röt.

Základním předpokladem jakéhokoli posílení represe vůči řidičům porušujících pravidla je finanční investice. Město v současnosti investuje nemalé prostředky na odtahovou službu. 'V současné době je připomínkováno zvýšení ceny za odtah na tři tisíce korun, ale osobně si myslím, že se musíme dostat do stavu, kdy Praha nebude odtahy dotovat, což je zhruba okolo 5 tisíce korun za jeden odtah,' říká Zdeněk Hřib (Piráti), náměstek pro dopravu.

A navíc, stejně jako odtahové úkoly, se zvyšují také ceny za parkování na odstavných parkovištích. Takto navrhovaná úprava by měla zvýšit denní taxu za první půl roku na 500 korun denně. To je výrazně více než aktuální sazba, která je 250 korun za první tři dny, 400 korun za 4. až 180. den a 50 korun za každý další den. Dalším krokem k řešení tohoto problému je pořízení více odtahových vozidel.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy