Praha-Zličín získá dotaci 4,8 milionu Kč na vodárnu

Praha plánuje rekonstrukci Halenkovské studny na Zličíně za 4,84 milionu Kč. Studna, která má trvalou vydatnost 10-15 l/s, se stane důležitým zásobovatelem pitné vody pro krizové situace a posílí bezpečnost zásobování pražských obyvatel.


Rada hlavního města Prahy odsouhlasila v pondělí poskytnutí dotace ve výši 4 840 000 Kč směřující k investici do stavby jímacího objektu Halenkovské studny s vodárnou Mladých. Starostka městské části Praha-Zličín, Marta Koropecká, požádala o tuto dotaci, kterou musí ještě schválit Zastupitelstvo hlavního města Prahy.

Primátor Prahy, Bohuslav Svoboda, zdůraznil význam dostatečných a kvalitních zdrojů vody pro bezpečnost Prahy a jejích obyvatel. 'Voda je nejenom životadárná tekutina, ale i strategická surovina. Zajištění dostatečných vodních zdrojů včetně záložních je proto základem pro bezpečnost Prahy a jejích obyvatel,' uvedl Svoboda.

Halenkovská studna nyní slouží pouze občasným potřebám, jako je zalévání zeleně, zásobování střediska dobrovolných hasičů (SDH) Praha-Zličín, či jako vodní prvek na dětském hřišti. Mikrobiologická nestabilnost vody je však problémem, který znemožňuje její širší využití, zejména ve větším rozsahu a v dlouhodobé perspektivě.

Rekonstrukcí Halenkovské studny, s trvalou vydatností 10 až 15 l/s, se tento zdroj stane důležitým zásobovatelem pitné vody pro krizové situace. Studna je součástí Krizového plánu hlavního města Prahy a po jejím propojení s vodárnou Mladých se stane integrální součástí stávajícího vodovodu pro veřejnou potřebu. Tím bude zařazena jako nouzový zdroj pitné vody pro případ krizových situací či výpadků v ostatních vodních zdrojích.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy