Praha podporuje vzdělání ukrajinských dětí

Praha podporuje vzdělávání dětí ukrajinských uprchlíků finančním příspěvkem 1,32 mil. Kč pro adaptérní program nultých ročníků středních škol, za účelem integrace ukrajinské mládeže. Projekt provádí nezisková organizace Post Bellum, z. ú.


Děti ukrajinských uprchlíků mají šanci získat kvalitní vzdělání díky finanční podpoře od hlavního města Prahy. Adaptérní program pro? nulté ročníky středních škol zaměřený na integraci ukrajinské mládeže ve věku 15 až 19 let obdržel od města Prahy podporu ve výši 1 320 000 Kč pro školní rok 2023/2024.

Antonín Klecanda, radní hlavního města Prahy pro školství, sport a volný čas, říká o tomto projektu: „Děti jsou bezpochyby jedna z nejvíce zranitelných skupin, obzvlášť ty, které musely uprchnout před válkou. Podpora a integrace ukrajinských dětí se nám všechna vrátí do budoucna, zlepší sociální soudržnost a napomůže k pozitivnímu vývoji našeho regionu.“

Projekt nultých ročníků pro ukrajinské studenty provádí nezisková organizace Post Bellum, z. ú., která se této činnosti věnuje od dubna 2022. Jiří Pospíšil, náměstek primátora Prahy pro oblast kultury, upozorňuje na jeho význam: „Tento projekt není pouze o výuce, ale také o úspěšné integraci ukrajinských studentů do českého vzdělávacího systému. Získané jazykové a akademické dovednosti jim poskytne lepší příležitosti pro vstup na střední a vysoké školy v České republice.“

Na nultý ročník je nyní přihlášeno 42 studentů ve věku od 15 do 19 let. Ti jsou rozděleni do tří skupin podle své úrovně znalosti českého jazyka a navštěvují také výuku matematiky, která připravuje na přijímací zkoušky na střední i vysoké školy. Celý projekt potrvá od ledna do června 2024.

Díky podpoře od programu UNICEF se nultými ročníky pro ukrajinské studenty mohou pochlubit následující školy: Slovanské gymnázium a jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky; Akademické gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, školy hlavního města Prahy; Gymnázium Karla Sladkovského, Praha 3; Gymnázium, Praha 5, Na Zatlance 11 a Institut cizích jazyků, jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy