Praha otevřela nonstop krizové centrum pro děti a dospívající

Metropole otevřela nové krizové centrum pro děti a dospívající v Hálkově ulici, jehož provoz je nepřetržitý. Centrum, vzniklé ve spolupráci organizace Dům tří přání a pražského magistrátu, nabízí krizovou pomoc dětem, rodičům a pedagogům. Děti mohou přijít anonymně a bezplatně. Ubytování poskytne čtyři lůžka pro děti od 10 do 18 let.


Metropole otevřela nové krizové centrum pro děti a dospívající v Hálkově ulici. Středisko, které je otevřeno 24 hodin denně, bude poskytovat krizovou pomoc nejen dětem, ale také jejich rodičům a pedagogům. Projekt vznikl díky spolupráci neziskové organizace Dům tří přání a pražského magistrátu.

„Děti najdou nový bezpečný prostor v centru metropole, kam se jednoduše dostanou pěšky nebo hromadnou dopravou,“ řekla Alexandra Udženija, náměstkyně primátora hl. m. Prahy (SPOLU pro Prahu). „Dostupnost této služby pak hraje velmi důležitou roli,“ dodala. Zdůraznila také, že služba je bezplatná a lze ji využít anonymně.

Nové prostory organizace Dům tří přání, která už v Praze provozuje pět center, jsou strategicky umístěny na Praze 2. Umožňují tedy snadný přístup pro děti již od šesti let. V centru se kromě ambulantního zázemí pro intervence nachází také obývák s kuchyní, dětský koutek a čtyři krizová lůžka.

„Máme možnost ubytovat čtyři děti od deseti do osmnácti let, pokud zjistíme, že potřebují odpočinek,“ uvedla krizová interventka nadace Lucie Salačová. „V takovém případě ale potřebujeme souhlas jejich zákonných zástupců,“ dodala.

Služba je podle Salačové unikátní tím, že zde jsou pobyty dobrovolné. „Někdy stačí jedno či dvě setkání, aby dítě našlo sílu a šlo dál,“ poznamenala. „Rodiče mohou přijít také jen pro radu.“ Upozornila, že jde o krizovou službu, která poskytne až deset setkání a maximálně čtyřtýdenní pobyt. V případě potřeby další péče pak pomohou najít jinou navazující službu.

Nejčastěji děti a dospívající přicházejí hledat odpovědi na otázky vlastní identity. „Hledají, kdo jsou, a najdou zde důvěryhodného dospělého, který je vyslechne a poradí,“ řekla Salačová. „Někdy jde o velké trápení, které vede k sebepoškozování nebo sebevražedným myšlenkám.“

Marek Slezák z Boomerang communication, který se na projektu podílel, zmínil, že se nacházíme v pandemii dětských psychických poruch. „Moje dcera mi řekla, že kombinace války, klimatických změn, pandemie covidu a tlak na výkon vysvětluje, proč čelí psychickým problémům,“ prozradil.

Dům tří přání funguje z dotací a grantů. Alexandra Udženija upozornila, že financování neziskového sektoru je nejisté, a proto dojde na transformaci organizace v příspěvkovou organizaci města. „Tím zajistíme stabilní financování a nejlepší péči,“ uvedla.

Projekt má v plánu rozšiřovat dostupná místa pro pomoc a zajistit komplexní péči o duševní zdraví ihned. „Nelze, aby lidé v nouzi volali do nemocnice a dostali termín za půl roku,“ dodala.

Krizové centrum funguje i ve Všeobecné fakultní nemocnici. Pavel Harsa, vedoucí klinický psycholog VFN a 1. LF UK, upozornil na nedostatečný počet odborníků v oblasti duševního zdraví. „Každý nový projekt v této oblasti je užitečný, ale bez dostatečného množství odborníků se neobejdeme,“ uzavřel.




Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy