Pokles cen hypoték oživil bytovou výstavbu

Pokles cen hypoték přispěl k oživení bytové výstavby a trhu nemovitostí. Za první čtvrtletí roku 2024 bylo rozestavěno téměř 1 800 bytů, což znamená nárůst oproti předchozímu čtvrtletí. Avšak počet stavebních povolení v Praze klesl.


Díky dostupnějším hypotékám poskytly banky letos žadatelům o bydlení přes dvacet miliard korun. Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) bylo za první čtvrtletí roku 2024 rozestavěno téměř 1 800 bytů. Navzdory meziročnímu poklesu o 23,8 procenta jde o nárůst oproti čtvrtému čtvrtletí roku 2023 o 10,6 procenta.

Výstavbě nových bytů dominovala nová výstavba, která představovala 85,9 procenta dokončených bytů. Pouze 14,1 procenta bylo získáno změnou již dokončených staveb. V hlavním městě Praha se však snížil počet nově vydaných stavebních povolení. Tento pokles je špatnou zprávou pro investory, neboť růst cen ve stavebnictví stále nekončí.

Podle Evžena Korce, generálního ředitele společnosti Ekospol, se náklady na výstavbu rodinných domů ve srovnání se situací před třemi lety zvýšily až o milion korun. U velkých bytových domů a rozsáhlé infrastruktury nárůst dosahuje desítek až stovek milionů korun.

Pro malé investory je současná situace obtížná, neboť nedosáhnou na cenové úlevy velkých projektů. Naopak stavební společnosti u velkých projektů přistupují na ceny, o nichž by loni ani nejednaly. Toto má pozitivní dopady na dostupnost nového bydlení, jak uvádí Korec, zejména díky výstavbě rozsáhlých rezidenčních areálů za výhodnější ceny.

Průměrná cena za metr čtvereční v Praze převyšuje 103 tisíc korun, odborníci z České komory autorizovaných inženýrů a techniků však tvrdí, že by byty mohly být dokončeny a prodávány za 46 až 60 tisíc korun za metr čtvereční. Mladá rodina by tak potřebovala na dosažení bydlení sedm ročních platů, nikoliv současných čtrnáct.

Výstavba bytů v Praze za první čtvrtletí roku 2024 znamenala 1 752 zahájených staveb, což představuje pokles o 23,8 procenta oproti stejnému období loňského roku. Dokončeno bylo 1 571 bytů, což je o 27,6 procenta méně než ve čtvrtém čtvrtletí roku 2023, avšak o 10,6 procenta více než v prvním čtvrtletí roku 2023.

Zaznamenaný nárůst hypotečního trhu o 21,9 miliardy korun za první čtvrtletí 2024 představuje meziroční zvýšení o 100 procent. Splátka hypotéky ve výši jednoho milionu korun s 30letou splatností se nyní pohybuje kolem 5,5 tisíce korun měsíčně.

Jakub Schmid, ředitel úvěrové divize Fio banky, uvádí, že zabývání meziročního nárůstu hypoték je jasně viditelné i na trhu nemovitostí. Prodeje nemovitostí rostou a zájemce s hypotékami tvoří většinu klientely.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy