Podmínka za spuštění hašení v muzeu neplatí

V březnu 2022 Luková záměrně spustila hasicí zařízení v Národním muzeu, což vyřadilo z provozu systém požární ochrany několika místností s cennými exponáty. Hrozí jí trest odnětí svobody 1 až 6 let. Soud rozhodl o opětovném projednání případu jiným senátem. Luková byla duševně příčetná, ale jednala neuváženě.


V březnu 2022 došlo v jednom z výstavních sálů Národního muzea k nečekané události. Luková záměrně spustila hasicí zařízení, což mělo za následek uvolnění 716 kilogramů speciálního plynu ze dvou nádrží, který slouží k zamezení požárů. Tento plnící systém tak ztratil svou funkčnost a několik místností s cennými exponáty zůstalo bez požární ochrany.

Lukové za tento čin hrozí odnětí svobody na jeden až šest let, a to za poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení. V únoru letošního roku byl Lázna, soudce Obvodního soudu pro Prahu 1, rozhodnut uložit podmínečný trest s tříletou zkušební dobou.

Nicméně Městský soud v Praze rozsudek zrušil a nařídil, aby případ projednal jiný senát soudu prvního stupně. 'To se mi ještě nikdy nestalo,' uvedl dnes Lázna. Tento krok soudu je neobvyklý a obvykle se využívá až při opakovaném vrácení věci pro nerespektování pokynů odvolacího soudu.

Obhájce se při hlavním líčení snažil dokázat, že dívka je duševně nemocná. Toto tvrzení však vyvrátil posudek z bohnické psychiatrické léčebny. Advokát obhajoby tvrdil, že revizní posudek byl podjatý.

Podle státní zástupkyně byla Luková při činu příčetná. Několik dní před incidentem byla propuštěna z krátkodobé hospitalizace na psychiatrii, kde dostala injekci, která do těla uvolňuje látku zabraňující bludům. Zástupkyně uvedla, že Luková pravděpodobně neměla v úmyslu způsobit škodu muzeu, ale její jednání bylo neuvážené, což odpovídá její poruše osobnosti.

Podle trestního řádu může odvolací senát při vrácení věci k novému projednání nařídit, aby byla věc projednána a rozhodnuta jiným složením senátu soudu prvního stupně. Tento krok se však využívá spíše zřídka a obvykle až při opakovaném nerespektování pokynů odvolacího soudu.


Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Hlavní zprávy

 

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024