Orloj se zastaví - národní den bez spěchu

Národní den bez spěchu upozorňuje na problém urychlené doby. Pražský orloj symbolicky zastaví, Smrtka zazvoní 138 krát pro zemřelé kvůli rychlé jízdě. Desítky institucí a firem se také zapojují do iniciativy.


V rámci Národního dne bez spěchu, na který nás každoročně upomíná iniciativa stejného jména, zaměří Praha svou pozornost na otázku, zda současná urychlená doba nemůže být škodlivá pro lidský život. Nikdo neodpoví na tuto otázku lépe než náš světově proslulý orloj na Staroměstském náměstí. Ve středu 3. dubna od 10:00 hodin se k iniciativě připojí svým vlastním jedinečným způsobem.

V rámci tohoto dne bude pravidelné hodinové procesí apoštolů, které je součástí každodenního života orloje, symbolicky zastaveno. Smrtka na orloji zazvoní 138 krát na památku každého života, který byl v minulém roce ztracen kvůli rychlé jízdě. Mechanismus bude na tento den ovládán ručně orlojníkem, zatímco zbytek hodinové mašinérie bude nadále fungovat jak obvykle, dokazujíc tak, že tento starý mýtus o katastrofě, která nastane, pokud se orloj zastaví sám, neodpovídá skutečnosti.

Není to jen pražský orloj, kdo se připojuje k této důležité iniciativě. Desítky dalších institucí a firem na celém území naší republiky se zapojí do akce, která nás všechny vyzývá, abychom přestali spěchat a začali si více vážit našich životů. Chcete zjistit, jaké další akce se chystají? Více informací najdete právě zde.

Národní den bez spěchu: Pražský orloj se symbolicky zastaví. Jsme uspěchanou dobou zaneprázdněni až natolik, že si nevšimneme nebezpečí, kterému vystavujeme sebe a ostatní? Tento den je příležitostí k zamyšlení nad rychlostí našeho života. I malé změny, jako je odložení některých našich aktivit, mohou mít zásadní dopad na naše zdraví a bezpečnost. Učme se od pražského orloje, jak může pomalost zachránit život.


ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy