Nové osvětlení a kamery kolem Klánovického lesa

Nové osvětlení a kamery mají zvýšit bezpečnost v okolí Klánovického lesa v Praze. Světla budou lépe rozprostřena a QR kódy na lampách umožní určit přesné místo v případě nouze.


V plánu je nové osvětlení pro okolí Klánovického lesa v Praze, které je zaměřené na zvýšení bezpečnosti. Část plánu obsahuje i potential instalaci kamer na klíčových místech. Žádost na rozšíření současného systému kamer je nyní hodnocena expertní komisí, kde se rozhoduje takoví představitelé jako jsou policisté, strážníci a zástupci vedení města.

Novinky v osvětlení mají za úkol lepší rozprostření světla po celé ulici, tím pádem by měla zmizet dosud tmavší místa. Avšak tento nový systém nezasahuje do přirozeného prostředí lesa a ani na cesty v něm, které podle zákona musí zůstat nedotčené a tmavé. Tato opatření jsou nezbytnými pro ochranu přírody a hudby živočišných druhů, které v něm žijí.

„Klánovice a Klánovický les jsou specifické tím, že sousední komunikace jsou poměrně dlouhé,“ uvedl Tomáš Jílek, ředitel Technologií hlavního města Prahy.

Nově instalované lampy v OS budou mít QR kódy, které umožní policistům a záchranářům přesně určit, kam mají vyjet v případě nouze. Intenzitu světla bude možné na dálku regulovat z dispečinku. Jílek uvádí, že “v případě bezpečnostního incidentu se dá v ulici rozsvítit zhruba o třicet procent více, než je standardní úroveň osvětlení.“

Starostka Klánovic Alena Kolovrátková (KLIK 22) dodává, že součástí žádosti je také rozšíření kamerového systému „nejen v ulicích přiléhajících ke klánovickému lesu, ale také v oblasti klánovického nádraží.“ Policie uvítá zřizovaní kamerových systémů kdekoliv v Praze, což by mohlo v budoucnosti pomoci při řešení a odhalování trestné činnosti, uvedl pražský policejní mluvčí Jan Rybanský.

Tyto změny přicházejí po dvojnásobných vraždách, které se staly loni v prosinci, kdy policie vyzývala řidiče s palubními kamerami, aby jim poskytli záznamy pro vyšetření. Toto rozšíření kamerového systému tak slouží jako opatření pro zvýšení bezpečnosti a prevenci trestné činnosti v okolí Klánovického lesa.


ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy