Libuš a Písnice plánují zelenou proměnu

Pražská část Libuš se dočká nového důstojného náměstí, které vybuduje radnice. Projekt revitalizace veřejných prostor před radnicí zahrnuje vznik nového sál a multifunkční budovy s kavárnou a poštou. Termín realizace zatím není stanoven.


Radnice čelí dlouhodobé kritice ohledně nedostatku veřejných prostor pro obyvatele pražské části Libuše a Písnice. Většina obcí má k dispozici centrální náměstí, které jim zajišťuje místo pro setkávání a různé aktivity. Po delší době plánování se konečně chystá změna, neboť radnice schválila projekt revitalizace veřejných prostor a staveb před svým sídlem. Návrh od vítězného studia U/U má za cíl vytvořit novou srdce čtvrti, které bude zahrnovat různé služby, zeleň a možná i vodní prvek.

Projekt zahrnuje úpravu stěny, která odděluje prostory, vzniknou v ní otvory. Jedním z vrcholů rekonstrukce bude proměna historické stodoly na multifunkční sál. Velká budova u silnice má sloužit jako prostor pro kanceláře, pekárnu a další sál. V domě č.p. 35 pak autoři navrhují zřídit rohovou otevřenou kavárnu, která by měla přinést život pod vzrostlými lipami. Tento dům bude také hostit poštu.

Na novém náměstí bude kromě lip dostatek zeleně, městská část plánuje vysadit neplodící třešně a různé nenáročné květiny. Návrh vybrala Libušská radnice v architektonické soutěži, ve které se představilo celkem čtyři studia.

Bohužel, zatím není jasné, kdy se obyvatelé mohou těšit na realizaci nového náměstí. Městská část nyní nechává zpracovat projektovou dokumentaci, proto nelze stanovit přesné termíny a celkovou částku nutnou pro investici. Vše však nasvědčuje tomu, že rekonsrtukce a revitalizace se uskuteční v nejbližších letech, a obyvatelé Libuše se tak konečně dočkají nového centrálního náměstí důstojného své obce.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy