Dům RADOST na Žižkově připomene moderní dějiny

První český mrakodrap, Dům RADOST na pražském Žižkově, představuje devadesátiletou historii Česka prostřednictvím výstav, filmů a přednášek. Návštěvníci se od března do června 2024 mohou seznámit s osudy lidí za socialismu a méně známými československými dějinami. Projekt je výsledkem spolupráce s Ústavem pro studium totalitních režimů a Muzeem paměti XX. století.


První český mrakodrap, Dům RADOST na pražském Žižkově, se stal dějištěm netradičního projektu, který přibližuje devadesátiletou historii naší země prostřednictvím unikátních výstav, filmů a přednášek. V rámci akce 90 let (ne)svobody se v od března do konec června 2024 návštěvníci mohou seznámit s osudy lidí za socialismu, ale i s méně známými kapitolami československých dějin, jako byla protiraketová obrana.

Projekt je výsledkem spolupráce Domu RADOST s Ústavem pro studium totalitních režimů a Muzeem paměti XX. století, a to za podpory hlavního města Prahy a městské části Praha 3. Ředitel Domu RADOST a autor akce Tomáš Kašpar zdůrazňuje, že cílem projektu je představit historii 'nejen veřejnosti, ale zejména studentům'. Více než tříměsíční cyklus obsahuje přednášky, promítání a výstavy, které shrnují změny, které zažil dům - od první republiky přes převrat v roce 1948 a okupaci v roce 1968 až po sametovou revoluci.

Přestože Dům RADOST otevřel své dveře již roku 1912, jeho největší rozmach zažil během padesátých a šedesátých let minulého století, kdy se z něj stalo sídlo nejvyšších odborových orgánů. V této době byla budova rozšířena a vynikla svou architekturou, která stála na pomezí funkcionalismu a brutalismu. Ve svých stěnách ukrývá nejen památky na tehdejší vedení odborů, ale i řadu podzemních protiraketových krytů, které budou zpřístupněny návštěvníkům.

Kromě zajímavých výstav jako Fotbal v undergroundu nebo Ještě jsme ve válce, připravili organizátoři také promítání filmů s historickou tématikou. Odpoledne bude patřit trezorovým klasikám, jako Skřivánci na niti, Všichni dobří rodáci, Žert nebo Občanský průkaz. Dopolední program je určen žákům základních a středních škol a je pro ně zdarma. Odpolední projekce jsou za symbolických 90 korun.

Místostarosta městské části Praha 3 Pavel Dobeš vyzdvihuje důležitost akce pro mladou generaci, která by se měla seznámit se zkušenostmi doby nesvobody: 'Pokud si máme tuto svobodu zachovat, pak musíme umět předávat i negativní zkušenosti, ze kterých se v budoucnu mohou poučit ti, kteří je neprožili.'

Ukončení projektu 90 let (ne)svobody, 21. srpna, bude slavnostní promítání nového filmu Vlny od režiséra Jiřího Mádla. Snímek líčí hrdinství rozhlasových pracovníků v roce 1968, kdy díky jejich vynalézavosti vysílal Československý rozhlas ještě dlouho poté, co zemi obsadila vojska Varšavské smlouvy.

Program akce je k nahlédnutí



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy