Dokonalý společník aneb Podle čeho vybrat správný notebook

Moderní doba se stala díky přenosným počítačům ještě modernější a pohodlnější. Aby ne, pracovat se dá z domu či cest, školní zápisky jsou rychle napsané a ihned po ruce a oblíbené hry lze zapnout kdekoliv během vteřinky. Jak ale vybrat správný notebook, aby odpovídal všem potřebám a zároveň nezruinoval bankovní účet?


Na doma i na cesty

Pokud svůj notebook používáte pouze k brouzdání po internetu, hraní nenáročných her a drobné domácí administrativě, vystačíte si s tím nejzákladnějším modelem. Takové notebooky bývají na trhu nejlevnější, jejich cena se ovšem propíše do celkového výkonu zařízení, od kterého nelze čekat mnoho. Pokud tedy například cestujete s dětmi a chcete jim na cestu pustit film, měli byste si do auta pořídit také nabíječku, případně jiný napájecí zdroj, pro případ, že by se vám zařízení vybilo.

Studentem s výdrží

Používáte na zapisování poznámek z jednotlivých předmětů notebook? Pak byste se měli dívat po takovém, který s vámi vydrží pracovat celý školní den. To je výzvou především na vysoké škole, kde se může výuka od brzkého rána protáhnout až do pozdního večera. Kromě dostatečné výdrže baterie je také dobré si zvolit laptop menších rozměrů a z odlehčených materiálů, jeho neustálé přenášení z přednášky na přednášku vás alespoň neunaví a nezničí vám záda.

Pracovní notebooky

Bez notebooku či stolního počítače se dnes již na většině pracovních pozic neobejdete. Pokud se rozhodnete pro remote work či si vezmete práci na home office, je praktickou volbou notebook s numerickou klávesnicí, která vám při psaní ušetří mnoho cenného času. Jelikož je ale pro podání co nejlepšího výkonu potřeba co nejspolehlivější stroj, vaše zařízení by mělo splňovat také jiné parametry, například výdrž baterie či dostatečnou grafickou kartu, pakliže pracujete se složitějšími programy.

2 v 1 pro manažery

Běžné pracovní notebooky manažerům mnohdy nestačí, proto přední výrobci přišli s praktickým řešením 2 v 1. Díky odnímatelné obrazovce se dá laptop využít i jako tablet. Displej je tedy možné ovládat nejen klasickou myší, ale také dotykově. Tato funkce je užitečná především při prezentacích nebo během konferencí, kdy je pohodlnější tablet využít jako ovladač. Manažerské notebooky bývají zpravidla výkonnější, elegantnější, a tím pádem i dražší. Z hlediska poměru ceny a výkonu jsou však výhodné a pro profesionály velice přínosné a pohodlné.

Výkon pro profesionály

Jste zapálený hráč nebo třeba profesionální grafik? Pak se zaměřte na notebooky s výkonnou grafickou kartou a chlazením. Karta podpoří plynulost a ostřejší grafiku her, během pracovního nasazení se naopak postará o správný chod profesionálních programů, například pro 3D modelování. Tento typ notebooků je zpravidla nejvýkonnější a také nejdražší, pokud tedy počítač využíváte jen k hraní her typu solitaire nebo třeba online šachy, rozhodně se vám do něj nevyplatí investovat a vystačíte si s levným základním modelem.

Výběr vhodného notebooku samozřejmě ovlivňuje také cena, která bývá nejdůležitějším faktorem. Není proto od věci přečíst si k jednotlivým modelům uživatelské recenze a porovnat jejich cenu s reálným výkonem.

Zdroj obrázku: Yeaminul Islam / Shutterstock.com

Autor: Mediální skupina Region24 Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy