Čeští robotici vstupují do amerického finále

Robotici z ČVUT postoupili do finále prestižní soutěže v USA, kde se utkají o ceny v hodnotě téměř milion dolarů. Tím se stali jedinými zástupci mimo USA postupujícími do finále této soutěže.


Přinášíme pozoruhodný příběh robotiků z Fakulty Elektrotechnické (FEL) na Českém vysokém učení technickém (ČVUT), kterým se podařilo postoupit do finále prestižní soutěže v USA. Překonali konkurenci a nyní se utkají o hodnotné ceny, jejichž celková hodnota se blíží milionu dolarů.

Radovan Suk z FEL se k tomuto úspěchu vyjádřil s nadšením: „Postoupili do finále, kde se utká 11 týmů o ceny v hodnotě téměř milion dolarů“. Za samotný postup do finále jim byla udělena odměna 15 tisíc dolarů. Ale v sázce je ještě mnohem více. Mohou totiž získat příležitost zapojit se do následujícího programu pro vývoj a zavedení svých prototypů do výroby.

Robotici z ČVUT se tím stali jedinými zástupci mimo USA, kteří postoupili do finále této soutěže. Konečné kolotoč soutěží se odehraje v Kansasu, kde vědci poprvé představí své prototypy dronů na veřejnosti. Předchozí dvě kola se bazovala na hodnocení videí.

'3D Mapping Challenge / UAS 5.0', jak se soutěž jmenuje, je jednou z nejprestižnějších soutěží pořádaných Národním institutem pro standardy a technologie USA. Smyslem této významné soutěže je podpořit vývoj technologií určených pro pátrací operace amerických záchranných složek.

'Pro nás je to skvělá příležitost uplatnit naše zkušenosti v oblasti vývoje prototypů vzdušných robotů pro záchranné operace a otestovat je v těžké konkurenci,' komentoval vítězství Martin Saska, vedoucí týmu multirobotických systémů na FEL ČVUT. Aparát, který vyvinuli, se může pochlubit několika zvláštními prvky. Například v sobě ukrývá jeden z nejpokročilejších softwarů pro plně autonomní létání. A to ještě není vše. Bezpečnost je na prvním místě, a to díky speciální ochranné vrtuli.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy