21 milionů Kč dotace pro Milník Muzea paměti XX. století

Pražští radní schválili finanční dotaci 21 miliónů korun pro Muzeum paměti XX. století na rok 2024. To umožní naplnit ambiciózní plány muzea, jako otevření expozice v Hradčanech a další rozvoj spolupráce, výstav a festivalů.


Radní hlavního města Prahy učinili další důležitý krok směrem ke zvýšení prestiže Muzea paměti XX. století, a to schválením finanční dotace ve výši 21 miliónů korun pro rok 2024. Plány muzea na následující rok jsou velmi ambiciózní a zahrnují otevření stálé expozice v Hradčanech, rozšíření lokální a mezinárodní spolupráce, organizaci výstav, filmového festivalu a veřejných diskusí. Jiří Pospíšil, náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast kultury, zdůraznil, že Muzeum paměti XX. století je smysluplným projektem, který má význam nejen pro Prahu, ale i pro celou Českou republiku.

Slavnostně otevřené v září 2019, Muzeum paměti XX. století je muzejní instituce zabývající se paměťovou, sbírkotvornou, vzdělávací a osvětovou činností. Ačkoliv provoz a činnost muzea byly dosud financovány především z prostředků hlavního města, tento posun přinese nové možnosti pro jeho další rozvoj.

Po schválení žádosti o přidělení dotace, která splňuje všechny podmínky zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů, byla záležitost předložena Výboru pro kulturu, památkovou péči, výstavnictví a podporu cestovního ruchu Zastupitelstva hl. m. Prahy. Výbor projednal dotaci dne 7. února 2024 a s poskytnutím dotace doporučil, aby Rada hl. m. Prahy souhlasila s financováním.

Tato finanční podpora ze strany Prahy umožní Muzeu paměti XX. století naplnit své ambiciózní plány. Otevření stálé expozice na Hradčanech bude pro muzeum představovat důležitý krok přitahující návštěvníky z celé země i ze zahraničí. Prohlubování lokální a mezinárodní spolupráce povede k vytvoření nových výstavních projektů a příležitostí pro spolupráci s různými kulturními institucemi. Zahájením filmového festivalu a veřejných diskusí navíc muzeum bude aktivně zapojovat veřejnost do debat o dějinách 20. století a jejich významu pro současnou společnost.

Podpora Muzea paměti XX. století potvrzuje snahu hlavního města podporovat paměťové instituce, které mají klíčový význam pro utváření kolektivní paměti a identitu českého národa. Finanční podpora na rok 2024 tak umožní muzeu posílit svou relevantnost ve veřejném prostoru a stát se jednou z nejvýznamnějších kulturních institucí v Praze a v celé České republice.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy