Praha výrazně zdraží odtahy aut

Pražská rada na pondělním jednání schválila výraznější nárůst cen za odtahy vozidel. Nově bude cena za jeden odtah minimálně 3 800 korun. Cena za neúplný odtah se zvedne na 2 500 korun a zpětný odtah na 7 000 korun.


Navzdory původnímu návrhu, který počítal s menším zdražením, schválila rada města Prahy na pondělním jednání výraznější nárůst cen za odtahy vozidel. Starosta Prahy 7, Jan Čižinský, z opozičního hnutí Praha Sobě, zdůraznil, že cena za jeden odtah by měla být alespoň 5 tisíc korun, aby pokryla všechny náklady. Odtahy v metropoli má na starosti městská organizace Správa služeb hlavního města Prahy. Existuje několik druhů odtahů, přičemž vedle standardního je například i tzv. neúplný odtah, kdy je automobil již naložen, ale řidič dorazí na místo před odjezdem odtahového vozu. V takovém případě se cena zvyšuje z 1 250 korun na 2 500 korun.

Zpětný odtah nastává v případech, kdy řidič nechá auto na místě, kde dochází k opravám silnice, a po jejich dokončení je vozidlo vráceno na původní místo. Zde se platba zvýší z 3 800 na 7 000 korun. Posledním typem je tzv. technický úkon, který se používá především při čištění ulic. Cena za tento typ odtahu se zvýší z 1 300 na 2 400 korun. Pokud jde o parkování odtažených vozidel, budou řidiči nově platit jednotnou sazbu 500 korun za den oproti současným 250 až 400 korunám za den. Od 181. dne se částka sníží na 50 korun denně, což zůstává stejné jako dosud.

Důvodem zdražení je fakt, že dosavadní ceny platí od roku 2013 a od té doby se výrazně zvýšily náklady. Starosta Prahy 7 Jan Čižinský prohlásil, že jeho městská část požadovala zvýšení cen na úroveň reálných nákladů a byla připravena zajistit odtahy sama. Nicméně, podle Čižinského pražská koalice ODS, TOP09, Pirátů a STAN nechtěla vyhovět a rozhodla se pokračovat v dotování odtahů aut. Vyšší platby požadovala i Praha 3.

Šéf klubu zastupitelů Spolu (ODS, TOP09, KDU-ČSL) Tomáš Portlík uvedl, že ceny se mohou zvyšovat postupně tak, aby dosáhly skutečných nákladů. „Máme šanci tento nešťastný stav postupně změnit a napravit chyby minulých vedení magistrátu, které situaci podcenily,“ řekl Portlík. Radní Zdeněk Kovářík (ODS) dodal, že město chce celkový počet odtahů zvýšit, k čemuž bude nutné zřídit i další odtahová parkoviště.

Praha v současné době připravuje návrh úprav nařízení stanovujícího systém parkování, který zahrnuje například celoměstské parkovací karty pro návštěvníky, možnost pro rezidenty platit méně za menší oblast povoleného parkování, měsíční platby nebo zvláštní povolení pro zásobování či pečovatele. Diskutuje se také o úpravách cen, avšak na tom nepanuje shoda a podle informací se koalice k dohodě zatím nepřiblížila. Obdobná situace je i v případě záměru zpoplatnit vjezd do částí centra metropole zahrnujících Malou Stranu a Smetanovo nábřeží.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy