„Malby a sochy: Umělecký dialog na Novoměstské radnici“

Novoměstská radnice v Praze hostí výstavu spojující malby Jaroslava Kláta a sochy Josefa Pospíšila, pořádanou během Evropských dnů kulturního dědictví. Klát, akademický malíř, a Pospíšil, sochař, představí svá díla od úterý do neděle, včetně pondělí. Výstava nabízí hluboký vhled do českého výtvarného umění.


Novoměstská radnice v Praze bude hostit jedinečnou výstavu, která přinese propojování dvou významných českých umělců, Jaroslava Kláta a Josefa Pospíšila. Výstava, otevřená pro veřejnost od úterý do neděle, je pořádána během Evropských dnů kulturního dědictví (EHD) a návštěvníci ji budou moci obdivovat i v pondělí.

Jaroslav Klát, narozený v roce 1962, je český akademický malíř, výtvarník a pedagog. Absolvoval Akademii výtvarných umění v Praze, kde studoval od roku 1980 do roku 1987 pod vedením profesorů Jana Smetany a Václava Pospíšila. Klát je synem karlovarského malíře stejného jména, což mělo nemalý vliv na jeho uměleckou dráhu. Jeho malby oživují figurální a krajinářské žánry a představují snahu o hluboké propojení s českou uměleckou tradicí.

Josef Pospíšil, narozený v roce 1955, rovněž studoval na AVU, a to v letech 1980 až 1986 pod vedením profesorů J. Bradáčka a J. Hány. Od roku 1986 se aktivně účastní výstav jak doma, tak i v zahraničí. Pospíšil se specializuje na sochařství, spolupráci s architekty a restaurování kamenných skulptur. Jeho díla lze nalézt v soukromých sbírkách, ale také v Galerii Středočeského kraje (GASK) a Národním muzeu v Praze.

Výstava v galerii Novoměstské radnice ve dnech 3. září  – 29. září 2024 (10:00 - 18:00 hod.) představí jedinečné dialogy mezi obrazy a sochami těchto dvou umělců, které návštěvníky vtáhnou do světa českého výtvarného umění. Tato akce slibuje být kulturním zážitkem, který osloví nejen znalce umění, ale i širokou veřejnost, a poskytuje výbornou příležitost k seznámení se s díly Jaroslava Kláta a Josefa Pospíšila.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy