Startuje 1. ročník participativního rozpočtu Prahy 2

Městská část Praha 2 vyhlašuje pilotní program participativního rozpočtu.


Občané se mohou podílet na rozvoji své městské části, sami budou projekty navrhovat a o jejich podpoře rozhodovat hlasováním. Radnice na projekt vyčlenila prostředky v souhrnné výši až 5 milionů korun.

Pilotní program participativního rozpočtu pod názvem Dobrý nápad pro Dvojku Dobrý nápad pro dvojkustartuje již tuto neděli 1. srpna 2021. Jde o další krok vedoucí k širšímu zapojení občanů do rozvoje městské části. Přispívá také k sousedskému dialogu mezi občanem a radnicí. Až 5 milionů korun rozdělí radnice Prahy 2 mezi vítězné návrhy tak, aby ji celkové náklady na realizaci vybraných projektů nepřesáhly.

„Praha 2 je známá tím, že zde bydlí lidé se silnou vazbou k prostředí, v němž žijí. Proto jsme se rozhodli dát jim možnost ovlivnit budoucí podobu naší městské části,“ uvedl místostarosta Prahy 2 Jan Korseska, v jehož gesci je oblast financí, investic a dopravy.
„Moc se těším na všechny dobré nápady od našich spoluobčanů a pevně věřím, že bude tento pilotní projekt úspěšný a přinese radost řadě lidí,“ doplnila radní pro bytovou politiku a současně patronka participativního rozpočtu Renáta Kašická.

Se svým návrhem se může zapojit každá fyzická osoba starší 15 let, která je občanem EU. Zatímco podávat návrh může v podstatě kdokoliv, hlasovat mohou pouze „místní“ – občané s trvalým pobytem na území Prahy 2. Hlasování je možné pouze ve webové aplikaci, případně osobně ve spolupráci s Informační kanceláří MČ Praha 2 v budově úřadu na náměstí Míru 20, Praha 2.

Samotný program bude mít několik fází. Jednotlivé návrhy bude úřad městské části posuzovat z hlediska realizovatelnosti. Následovat bude prezentace realizovatelných autorských návrhů. Vyvrcholením procesu bude hlasování občanů o tom, které návrhy mají být z peněz participativního rozpočtu uskutečněny. Realizační fáze vítězných projektů je pak plánována od druhého čtvrtletí příštího roku.

Veškeré informace i pravidla týkající se zapojení do participativního rozpočtu naleznou zájemci na webových stránkách městské části.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy