Revitalizace náměstí Jiřího z Poděbrad: více zeleně, bezpečnosti a kvality veřejného prostoru

Na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze probíhá revitalizace s cílem vytvořit kvalitní veřejný prostor. Plán zahrnuje zlepšení zeleně, výsadbu 140 nových stromů, instalaci nádrže na zachycení dešťové vody a zlepšení podmínek pro pěší. Projekt za 477 mil. Kč by měl skončit v roce 2025.


Jeden z nejdůležitějších veřejných prostorů v hlavním městě Praze, náměstí Jiřího z Poděbrad, začíná procházet radikální proměnou. Stavební práce byly zahájeny 4. ledna s první etapou projektu, která zahrnuje přípravné práce související s úpravou infrastruktury. Cílem revitalizace náměstí je vytvořit kvalitní veřejný prostor, který lépe vyhovuje potřebám místních obyvatel a návštěvníků.

Revitalizace je plánována již několik let a městská část očekává značné zlepšení prostředí pro pěší, zvýšení bezpečnosti a životního prostředí. Hlavním cílem je vytvoření udržitelného městského prostoru, který zahrnuje zlepšení zeleně, výsadbu nových stromů a instalaci nových systémů pro zachycení dešťové vody.

Stavební práce probíhají postupně, přičemž se nejdříve zaměřují na infrastrukturní aspekty náměstí, jako jsou kanalizace, chodníky, osvětlení a mobiliář. Během projektu se provede i celková úprava zeleňské části náměstí, která zahrnuje výsadbu 140 nových stromů.

Jednou z nejvýraznějších změn během revitalizace bude instalace nádrže na zachycení dešťové vody. Nádrž bude sloužit pro závlahu zeleně a stromů na náměstí, čímž se podpoří odolnost rostlin vůči suchu a dalším negativním vlivům měnícího se klimatu. Voda z nádrže bude přiváděna přímo ke kořenům stromů prostřednictvím speciálního substrátu s biouhlím, což podpoří jejich růst a vitalitu.

Revitalizace náměstí má také zlepšit podmínky pro pěší a zvýšit bezpečnost obyvatelel této oblasti. Plán zahrnuje obnovu chodníků, osvětlení a rekonstrukci dětského hřiště včetně instalace nových herních prvků. Parkování by mělo být také reorganizováno, aby bylo náměstí více přátelské pro pěší.

Projekt revitalizace je financován hlavním městem Praha za podpory Evropské unie a Ministerstva pro místní rozvoj ČR. Celkové náklady na stavební práce činí 477 776 488 Kč včetně DPH. Po dokončení projektu v roce 2025 by náměstí Jiřího z Poděbrad mělo být výrazně vylepšeno a stát se pěšími přátelským místem s mnohem lepšími podmínkami pro životní prostředí a obyvatele.

Závěrem lze říci, že revitalizace náměstí Jiřího z Poděbrad představuje důležitý krok směrem k vytvoření udržitelného a příjemného veřejného prostoru, který bude sloužit potřebám obyvatel i návštěvníků. Tento projekt je příkladem toho, jak mohou města spolupracovat s veřejností a dalšími institucemi, aby vytvářela efektivní a udržitelná řešení pro městské prostory.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 24.01.2024 14:22



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy