Rekonstrukce Nové scény za 2,3 miliardy odstartuje v červnu 2025

V červnu 2025 začne rekonstrukce budovy Nové scény Národního divadla, která bude trvat dva roky a stát 2,3 miliardy korun. Modernizace zahrne obnovu památkově chráněných prvků a energetické úpravy.


V červnu 2025 začne rozsáhlá rekonstrukce budovy Nové scény Národního divadla, která bude stát 2,3 miliardy korun. Práce by měly trvat dva roky, takže divadelní soubory se do budovy vrátí na sezonu 2027/28. Tento projekt zahrne mimo jiné restaurování památkově chráněných prvků, modernizaci vzduchotechniky, instalaci nového energetického hospodářství a fotovoltaických panelů na střechu provozní budovy B, nazývané Themos.

Ministr kultury Martin Baxa oznámil, že otevřené výběrové řízení na post generálního ředitele bude vyhlášeno letos 2. září, a výsledky budou zveřejněny v lednu příštího roku. Tento proces má podle ministra zajistit dostatečnou přípravu a hladké předání vedení divadla. Jan Burian, současný ředitel, který je ve funkci od roku 2013 a jehož druhé šestileté období začalo v roce 2019, se vyjádřil k blížící se rekonstrukci pozitivně: „Jsem rád, že po složité přípravě se blíží začátek rekonstrukce.“

Martin Baxa zdůraznil, že se ve výběrovém řízení nehledá někdo, kdo momentálně nemá práci, ale kandidát s dlouhodobou vizí. Tento přístup je běžný i v zahraničí. Jako příklad uvedl jmenování českého dirigenta Jakuba Hrůši na post hudebního ředitele Královské opery v Londýně v roce 2022, kde Hrůša začne působit v roce 2025.

Burian uvedl, že se v tuto chvíli připravuje zadávací dokumentace pro soutěž na generálního dodavatele stavebních prací. „Momentálně probíhá připomínkové řízení mezi Národním divadlem a ministerstvem kultury o zadávacích podmínkách. Předpokládáme, že soutěž vyhlásíme koncem letošního srpna,“ dodal Burian.

Národní divadlo jako příspěvková organizace financovaná ministerstvem kultury loni fungovalo s rozpočtem 1,587 miliardy korun. Přitom ze státního rozpočtu obdrželo 1,004 miliardy korun, což bylo o 43 milionů méně než v roce 2022. Soubory Národního divadla v roce 2023 odehrály téměř tisíc představení a navštívilo je přes půl milionu diváků, což je nárůst o téměř 100 tisíc návštěvníků oproti předchozímu roku.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy