První klonovaný pes ve střední Evropě dorazil do Prahy

Do Prahy dorazil první naklonovaný pes ve střední Evropě, dvouměsíční štěně cane corso jménem Aristocrat Korec Corso II. Majitelem je Evžen Korec, ředitel ZOO v Táboře, kde zkoumají dlouhověkost pomocí genetického klonování. Klonování umožňuje uchovat specifické genetické rysy šampionů.


Do hlavního města dorazil první naklonovaný pes ve střední Evropě. Majitelem dvouměsíčního štěněte rasy cane corso je ředitel ZOO v Táboře, developer a genetik Evžen Korec. Toto klonované štěně, pojmenované Aristocrat Korec Corso II, má za úkol zachovat mimořádné geny svého předchůdce, několikanásobného šampiona prestižních výstav.

Korec spolu s Ústavem molekulární genetiky Akademie věd ČR zkoumá možnost dlouhověkosti na molekulárně-genetické úrovni. Táborská zoologická zahrada objevila u rasy cane corso čtyři geny, které souvisí s dlouhověkostí, a klonování nabízí možnost přesně tyto genetické rysy uchovat. „Pokud by byly vytvořeny dlouhověké linie, mohla by se významně prodloužit střední doba dožití jednotlivých plemen,“ uvedla ZOO Tábor ve svém prohlášení.

Aristocrat Korec Corso II je prvním naklonovaným psem ve střední Evropě. Tento proces zachování specifických genetických rysů jedince je možný pouze díky klonování. Na rozdíl od přirozeného rozmnožování, které vede ke kombinaci genů obou rodičů, klonování vytváří geneticky identickou kopii jednoho zvířete.

Pes pochází z velmi úspěšné linie, protože otcem jeho genetického předobrazu byl šampion Itálie Hulk Hogan dell´Impero Maya. Korec o klonování říká: „Klonování je biologickým zázrakem, které umožňuje vznik identického jedince. Tento proces zahrnuje kultivaci tkáně z buněk kůže a implantaci jádra této buňky do vajíčka bez genetického materiálu původního jedince.“

Tento významný úspěch, první svého druhu v regionu, je o to hodnotnější, že je velmi náročné úspěšně klonovat zvířata. Embronia reprodukovaná klonováním se často přestávají vyvíjet. První úspěšný pokus o klonování byl zaznamenán až roku 1996 u ovce Dolly, ačkoliv první snahy o klonování sahají až do 50. let minulého století.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy