Petřínská lanovka mimo provoz až do března 2025

Lanovka na Petřín je mimo provoz kvůli škodám způsobeným počasím. Pražský dopravní podnik (DPP) oznámil, že vzhledem k plánované rekonstrukci v březnu 2025 neobnoví provoz do té doby.


Lanovka na Petřín se opět ocitla mimo provoz, tentokrát kvůli extrémnímu počasí, které způsobilo značné poškození trati. Pražský dopravní podnik (DPP) oznámil, že vzhledem k plánované rekonstrukci v březnu 2025 neobnoví provoz dříve. Rozhodnutí přijít k ukončení provozu tak přišlo po pečlivém zvážení všech možností.

Povrchové problémy a nezvládnutelné odvodňování na pohybujícím se petřínském svahu se ukázaly jako hlavní překážka při udržování trati v provozuschopném stavu. Jan Šurovský, člen představenstva a technický ředitel DPP – Povrch, vyjádřil, že snaha obnovit provoz by byla finančně i stavebně náročná s potenciálními náklady ve výši 12 až 15 milionů korun.

„Vzhledem k tomu, že v březnu příštího roku plánujeme zahájení samotné rekonstrukce, nedává smysl vynaložit takové prostředky, abychom lanovku ještě na krátkou dobu opět zprovoznili,“ doplnil Šurovský.

Pražský dopravní podnik připravil pro veřejnost několik posledních možností, jak se symbolicky rozloučit s lanovkou na Petřín. Na říjnové soboty, konkrétně 5., 12., 19. a 26. října 2024, bude možné se zúčastnit komentovaných prohlídek horní stanice lanovky, jejích zákulisí a strojovny. Prohlídky budou zahrnovat i návštěvu kabiny řidiče a možnost vyfotit se nad tratí.

Každá prohlídka začne v celou hodinu od 9:00 a poslední prohlídka bude zahájena v 18:00, přičemž jedna návštěva bude trvat hodinu. Kapacita jedné prohlídky bude až 20 lidí a vstupné činí 60 korun na osobu. Děti do 10 let mají vstup zdarma.

O všechny říjnové neděle, tedy 6., 13., 20., 27. a na státní svátek v pondělí 28. října 2024 bude horní stanice petřínské lanovky, část strojovny a samotné vozidlo otevřeno pro samostatné prohlídky bez průvodce a výkladu, a to vždy od 9:00.

V listopadu a prosinci letošního roku plánuje DPP zahájit přípravné práce na rekonstrukci trati. To zahrnuje i odvoz obou vozidel lanovky, což bude technicky náročná operace. Jeden z vozů zamíří do Muzea MHD DPP a druhý do Národního technického muzea, kde budou po konzervaci součástí expozic.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy