Muzeum skla zůstane ve vile Portheimka minimálně do března příštího roku

První pražské muzeum skla, které vzniklo jako projekt Musea Kampa-Nadace Jana a Medy Mládkových, zůstane i nadále v pražské vile Portheimka.


Městská část Praha 5 prodloužila galerii koncesní smlouvu do března roku 2022.

Barokní letohrádek na pražském Smíchově bude i nadále sídlem Muzea ateliérového skla, spadající do správy nadace Jana a Medy Mládkových, která provozuje také Muzeum Kampa a Werichovu vilu.

Tato spolupráce městské části, Muzea Kampa – Nadace Jana a Medy Mládkových a Uměleckoprůmyslového muzea vPraze byla mimo jiné vroce 2018 oceněna vNárodní soutěži muzeí Gloria musaealis druhým místem za muzejní počin roku.

„Koncesní smlouva sMuzeem Kampa byla koncipována na tři roky, tedy do předpokládané doby rekonstrukce Portheimky, která měla začít vroce 2021. Jelikož se přípravné práce na tolik potřebné rekonstrukci minimálně o rok prodloužily, bylo na nás zastupitelích, zda tento projekt ještě o rok prodloužíme či zda Portheimku necháme do začátku rekonstrukce prázdnou,“ uvedl místostarosta MČ Praha 5 Lukáš Herold.

Pro výstavní účely jsou vPortheimce využívány reprezentační místnosti v prvním patře – oválný mramorový sál, dva sály s freskami, krbová místnost a sál zdobený kazetovým stropem. Díla proslulých sklářských umělců jsou tu nainstalována tak, aby podtrhla její barokní atmosféru.

Ačkoliv muzeum skla zůstává od 18. prosince vdůsledku vládních opatření i nadále uzavřené, plánovaná rekonstrukce Portheimky jeho provoz vnásledujících měsících neohrozí. O osudu muzea době rekonstrukce vily plánované na rok 2022 bude MČ Praha 5 dále jednat sUMPRUM Praha.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
05.02.2021 09:40




0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy